Ledelse

Til topps: Som toppsjef i BKK, leder konsernsjef Jannicke Hilland over 1200 ansatte og et av Norges største energiselskap.

Energibunten i Bergens kraftselskap

I november i fjor tok Jannicke Hilland over roret til Vestlandets største energi- og infrastrukturselskap, BKK. Hun er blitt en energisk talskvinne for fornybar energi og det grønne skiftet. Målet er at selskapet hun leder blir et foregangsselskap innen omstillingen energibransjen står overfor.

Publisert Sist oppdatert

Særlig stor er hun ikke, Jannicke Hilland, ny konsernsjef i BKK (tidligere Bergenhalvøens kommunale kraftselskap). Og det er litt av noen sko hun skal fylle etter konsernsjefen hun har tatt over for. Atle Neteland var både svært populær blant ansatte og skapte gode resultater for selskapet han ledet.

Men det Jannicke Hilland mangler i størrelse tar hun igjen med engasjement og bunnsolid kompetanse. Og så har hun enorm tro på det grønne skiftet og at BKK skal bli en sterk og innovativ pådriver i fremtidens energimarked. Nettopp tilpasningene til endringene i energimarkedet tror den nye konsernsjefen kan bli hennes måte å føre videre arven etter sine forgjengere på.

Mini-CV

  • Stilling: Konsernsjef i BKK.

  • Familie: Gift med Frank Wilhelm Arnesen. To døtre og en sønn. Pluss to bonusbarn.

  • Bosted: Os (nabokommunen til Bergen).

  • Utdanning: Sivilingeniørutdanning fra University of Manchester Institute of Science and Technology, doktorgrad ved Universitetet i Bergen og delfag i strategisk ledelse fra NHH.

  • Karrieglimt: Direktør for konsernsikkerhet og -sikring i Statoil, før det ulike stillinger i samme selskap og plattformsjef i Norsk Hydro.

Teknologinerd

Kompetanse ble nevnt. I en reportasje i Bergens Tidende ble hun beskrevet som en teknologinerd. Hilland har en doktorgrad i fysikk, nærmere bestemt industriell instrumentering. Den har hun spedd på med delfag i strategisk ledelse ved Norges Handelshøyskole. Og så har hun lang ledererfaring innenfor energibransjen.

Hilland kommer riktignok fra oljebransjen. Helt siden hun begynte i Norsk Hydro i 1998, har hun hatt ulike lederposisjoner. De siste årene satt hun som direktør for konsernsikkerhet og -sikring i Statoil.

Det kan synes veldig politisk korrekt at Jannicke Hilland forlater kanskje den mest utskjelte delen av norsk energiproduksjon til fordel for en energiprodusent som nå omfavnes både vidt og bredt, som bærer i seg håpet om fremtidens fornybare energi. Det er likevel ikke mer enn 25–30 år siden eller så at utbygging av norsk vannkraft skapte de store debattene og heftige sammenstøt mellom utbyggere og motstandere.

– I dagens klima er vannkraften uovertruffen. Det mentalitetsskiftet som har skjedd blant folk, tror jeg handler om at vi har gått fra en lokal til en global klimasetting. I dag er vi mer opptatt av globale konsekvenser enn lokal inngripen, påpeker Jannicke Hilland til Ukeavisen Ledelse.

– All industriutvikling har en konsekvens, men vi jobber med at den, også lokalt, skal ha et så lite fotavtrykk som mulig. Det er noe vi i BKK tar et stort ansvar for.

Den glemte ressursen

For henne personlig er skiftet fra olje- til vannkraftproduksjon et verdivalg. Det var på ingen måte tilfeldig at hun så å si havnet som leder for en stor kraftprodusent og distributør i landet.

– Jeg ønsker å jobbe med fornybare energisystemer. Det er fremtiden. Vannkraft er den energiløsningen som i dag setter det laveste klimafotavtrykket, sier Jannicke.

Om hun selv har forlatt oljebransjen, er hun veldig klar på at olje og gass fortsatt kommer til å vare lenge som energikilde. Som hun peker på, handler både oljenæringen og kraftindustrien om bærekraftig forvaltning av våre naturressurser. Oljebransjen er sånn sett bare gjennom en nødvendig omstillingsprosess.

«Jeg velger ikke folk rundt meg som er lik meg. Tvert imot ser jeg gjerne etter komplementære kvaliteter»

– Men i energiregnskapet, så sitter Vestlandet på noen fantastiske ressurser i form av vannkraft. Det er det viktig at vi snakker om. Vi glemmer dessverre ofte hvilken ressurs vi har. Vannkraft er en god løsning i det grønne skiftet og gir Norge et konkurransefortrinn.

Om BKK skal være en sterk og bærekraftig aktør innen energimarkedet, og samtidig ligge i front med tilpasningen til dette grønne skiftet, har Jannicke tilsynelatende tro på det gamle ordtaket om at en skomaker skal bli ved sin lest. Hun er i hvert fall klar på at vannkraft er og vil være kraftgigantens kjernevirksomhet. All satsing og utvikling utenfor kjernevirksomheten vil dreie seg om hvordan en best kan utnytte vannkraften.

– Vi har et kraftoverskudd i Norden som gjør at vi må finne nye måter å bruke strøm på som en fornybar ressurs, understreker Hilland.

Synlig kvinne

På rad og rekke bak henne på sjefskontoret i BKK henger de. Seriøse og trauste menn som har ledet Vestlandets største energiselskap fra stiftelsen av Bergen Elektricitetsverk (som det het da) i 1900 og BKK fra 1920. Foreløpig siste i rekken er Atle Neteland.

Jannicke Hilland er den første kvinnelige toppleder i konsernets over hundreårige historie. Det er ofte det som det pekes på når hun omtales i medier, det, sammen med hennes høyde. Blir hun aldri lei av å få denne merkelappen hengt på seg litt sånn en passant?

– Nei svarer Hilland. Hun har akseptert begge deler som det faktum det er. Ikke desto mindre ønsker hun å bli oppfattet som konsernsjef fordi hun er kvalifisert for det, ikke fordi hun er kvinne. Og høyden har hun et avslappet forhold til og kan gjerne spøke om. Ifølge henne selv måler hun 160 cm over bakken – på en god dag.

Holdningen avslører en sjef som langt fra er selvhøytidelig, men tvert imot en person med glimt i øyet og som samtidig ikke er redd for å kalle en spade for en spade – eller en kvinne for en kvinne. Helt siden hun tok elektronikk som valgfag på Bergen Katedralskole i 1985, har Jannicke Hilland tilbrakt store deler av livet i en mannsdominert verden.

– Jeg trives i mannsdominerte miljøer. Men der blir selvsagt kvinner mer synlige, slår Hilland fast.

Hun er også rask til å påpeke at selv om hun er første kvinnelige konsernsjef i BKK, har selskapet mange kvinner i ledende stillinger under henne. BKK er ikke noe gammelt gubbevelde. Halvparten av ledelsen består av kvinner. De var ansatt i ledelsen lenge før hun selv tok over sjefsstolen i fjor høst.

Balanse

Som sjef er hun selv opptatt av balanse i en organisasjon. Når hun velger sitt lederteam er hun bevisst på å hanke inn ulik erfaring, ulik kompetanse og sikre en god kjønnsfordeling.

– Jeg velger ikke folk rundt meg som er lik meg. Tvert imot ser jeg gjerne etter komplementære kvaliteter, sier Hilland.

– Innen næringslivet er det fortsatt slik at de som velger ledere, er menn. Menn velger fortsatt menn i de fleste tilfeller, mens de istedenfor burde tørre å satse på mangfold. De må våge å velge utradisjonelt, basert på kvalifikasjoner og ikke nødvendigvis på kjønn.

Som leder er Jannicke Hilland opptatt av kraften og motivasjonen i hvert enkelt menneske. Hun tror at alle ønsker å gjøre sitt beste. Hennes jobb er da å sette retning for organisasjonen. En leder må være tydelig, men også la organisasjonen få jobbe uten at lederen henger over sine ansatte.

– Jeg legger også vekt på at vi har ulike roller i en organisasjon, og alle må få utøve sin rolle. Da blir resultatet bra, bemerker Hilland, som legger til at alle må føle at de blir sett. Det er ikke mulig for BKKs konsernsjef å kjenne alle 1200 ansatte, men etter at hun tiltrådte dro hun rundt og hilste på alle sammen.

– Jeg trives aller best når jeg får være med ansatte rundt og se på aktivitetene våre. Så mange flotte og kompetente medarbeidere.

Konstant på

Jannicke Hilland er i aller høyeste grad synlig. Hun er både høyt og lavt i organisasjonen og er på stadig rundt på BKKs mange anlegg eller kraftverk. Det kan være vanskelig å holde tritt med henne. Hun løper opp trappene til kontoret sitt i fjerde etasje og tar aldri heisen.

– I denne uken var jeg på anleggene Knarvik og i Dale. Jeg reise mye og synes det er deilig å bli kjent med vestlandsregionen på en annen måte.

Også privat synes det som om bryteren hennes har satt seg fast. Alltid på. Hun byr på hjemmelaget pizza hver fredag, snekrer gjerne en levegg om nødvendig, sparker litt fotball med sønnen, løper flere ganger om uken, lager mat fra grunnen og er titt og ofte å finne på fjellet, enten det er vinter eller sommer.

– I dag stod jeg tidlig opp for å lage pannekaker til ungene.

Hun trives rett og slett med å ha det travelt. Etter at Hilland begynte i BKK er det blitt lite tid til annet enn nettopp BKK og familien. Hun erkjenner at arbeidsdagen ikke er slutt når hun kommer hjem. Og så tror hun at kvinner kanskje har mer dårlig samvittighet enn sine mannlige partnere. Men noen ganger er det nødvendig med timeout, som hun sier. Og den finner hun i naturen.

– Jeg liker å gå på tur når jeg har tid til det. Og da tar jeg gjerne tiden og kjemper mot meg selv – og har mannen min på slep, sier energibunten fra Bergen og smiler avvæpnende.

– Jeg ble en gang spurt om jeg hadde gartner til hagen min. Men jeg lever et helt normalt liv. Mannen min klipper gresset og jeg luker.

Tilværelsen er ikke mer travel enn man gjør den til. Uansett, jobben som konsernsjef i BKK, er noe Jannicke Hilland går til med liv og lyst. For henne er det å lede et selskap som betyr så mye for Bergen og Vestlandet både spennende og meningsfylt.

– Og så er det deilig å jobbe i Bergen, sier Jannicke Hilland.

Powered by Labrador CMS