Arbeidsliv

Lar du teknologien invadere deg?

Ulike personlighetstyper takler tekno-stress forskjellig, viser studie fra Insead.

Publisert Sist oppdatert

Digital teknologi gjør det mulig for oss å være tilgjengelige hele døgnet, og særlig ledere opplever et økende press i en kryssild av e-poster, sms-er og beskjeder på sosiale medier fra tidligere, nåværende og kommende underordnede, kunder, leverandører og forretningspartnere. Det fastslår Pawel Korzynski, Elicabeth Florent-Treacy og Manfred Kets de Vries, som alle underviser ved handelshøyskolen Insead.

I et innlegg hos Insead Insight konstaterer akademikertrioen at det å bli bombardert på denne måten kan skaper utfordringer for folk i form av kompleksitet, for mye arbeid, usikkerhet og følelsen av å bli invadert. Det vil si: utbrenthet

Ekstroverte mest overveldet

Fagfolkene fra Insead har stilt spørsmål ved om følsomhet for teknostress og teknoinvasjon påvirkes av personlighetstype. Funnene de har gjort indikerer at introverte drar fordel av bruken av digital teknologi og opplever lavere nivåer av «tekno-invasjon» enn andre. Det samme gjelder de som omtales som «pseudo-ekstroverte», det vil si introverte som har lært seg å oppføre seg på ekstrovert vis når det er nødvendig.

Høy score på ulike personlighetstrekk ga ulike utslag på ulike typer teknostress, men det store bildet viser at jo mer ekstroverte folk var, jo større sannsynlighet var det for at de følte seg overveldet av teknologi.

Flinkere til å ta kontroll

Studien viser videre at folk som var hyppige brukere av informasjons- og kommunikasjonsteknologi, men gjorde det av egen vilje, var mindre negativt påvirket av «tekno-invasjon». Årsaken er sannsynligvis at de var positive til bruken av teknologien og følge at de var i stand til å kontrollere hvordan og når de brukte den.

Hvorfor føler noen at de klarer å kontrollere bruken av teknologi, mens andre går i «tilgjengelighetsfella»? Insead-trioen mener det ser ut som om «pseudo-ekstroverte» og «pseudo-samvitthetsfulle» er flinkere til å bruke teknologi mer strategisk. Folk med den typen personlighetstrekk er flinkere til å styre tilgjengeligheten sin, og reduserer derigjennom følelsen av tekno-invasjon.

Powered by Labrador CMS