Arbeidsliv

Lokfører i NSB Eirik Larson står streikevakt på Oslo S fredag. Det er streik blant medlemmer i Norsk Lokomotivmannsforbund noe som i hovedsak medfører at mange lokaltog på Østlandet er innstilt.

Nye samtaler med lokførerne førte ikke fram

Togstreiken fortsetter etter at samtaler mellom Lokomotivmannsforbundet og Spekter ikke førte frem.

Publisert Sist oppdatert

Riksmekleren tok tirsdag et initiativ overfor partene og tilbød bistand med tanke på å løse togstreiken.

– Etter samtalene er det klart at Lokomotivmannsforbundet dessverre står fast på kravet om å tariffeste hvilken kompetanse togførere skal ha, noe som er uaktuelt å innfri, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter i en pressemelding.

Krav til opplæring

– Det er sterkt beklagelig overfor kunder og passasjerer at streiken fortsetter. Både NSB og CargoNet setter sikkerhet svært høyt. Ingen skal være i tvil om at ledelsen er seg sitt ansvar bevisst når det gjelder å sikre at både lokomotivførerne og andre ansatte i selskapene har god og nødvendig kunnskap og kompetanse. Dette ansvaret er det verken mulig eller ønskelig å overføre til en fagforening, sier Bratten.

Spekter og NSB/CargoNet mener det er norske myndigheter som har ansvar for å tydeliggjøre kravene til opplæring av lokomotivførere. Kravene vil være bindende for alle operatørene på norsk jernbane.

NSB /CargoNet vil forholde seg til disse kravene.

– NSB/CargoNet deler bekymringen for at regelverket som regulerer opplæring og kompetansekrav for lokomotivførere er for utydelig slik det i dag er utformet. Vi tilbød derfor Lokomotivmannsforbundet at partene i fellesskap skal jobbe sammen for å sikre at kompetansekravene tydeliggjøres, sier Bratten.

Dette tilbød Spekter

At partene sammen kan anmode myndigheten om nødvendige presiseringer i førerforskriften. Dette arbeidet må ses i sammenheng med den prosessen Jernbanetilsynet har innkalt til for å utarbeide en veileder om kompetansekravene.

At det ikke blir foretatt endringer i dagens opplæring av lokomotivførere i NSB/CargoNet inntil myndighetene har avsluttet sitt arbeid vedrørende kompetansekrav for lokomotivførere (senest 15/6-17).

Dersom NSB /CargoNet etter at myndighetene har avklart kompetansekravene vurderer å innføre endring i opplæringen av lokomotivførere, skal tillitsvalgte involveres i arbeidet så tidlig som mulig.

Dersom endringer i opplæringen krever reforhandling av gjeldende særavtale om inntakskrav, opplæring og kompetanseutvikling, skal NSB /CargoNet ta initiativ til slike forhandlinger.

Powered by Labrador CMS