Annonse
Illustrasjon. Foto: NTB scanpix

Topplederbarometeret: Elendig kjønnsbalanse i norsk næringsliv

Kjernemiljø for likestillingsforskning (CORE) offentliggjorde fredag det nye Topplederbarometeret, som er utarbeidet på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet.

Der kommer det fram at 14 av de 100 største selskapene i Norge ikke har én eneste kvinne i toppledelsen. I tillegg har kun fire av de 100 undersøkte selskapene minst 40 prosent kvinner i toppledelsen, og antall selskaper med en kvinne som administrerende direktør har sunket de siste årene: i 2014 var det beskjedne ni kvinner på lista. Nå er det sju.

– Hovedbildet er at det er jevnt dårlig. Det mest overraskende er at bare fire av 100 selskaper harkjønnsbalanse i 2016, sier Sigtona Halrynjo, forsker ved Institutt for samfunnsforskning til Dagens Næringsliv.

Samme avis skriver at statseide NSB neste uke går fra 0 til 42 prosent kvinner i sin toppledelse. Næringsminister Monica Mæland (H) har tidligere truet med å kaste styremedlemmer hvis de ikke bryr seg om statens krav om kjønnsbalanse i offentlig eide selskaper, men NSB-sjef Geir Isaksen sier til avisen at han "ikke har følt noe press."
 
Under lanseringen av barometeret sa assisterende direktør for Institutt for samfunnsforskning, Mari Teigen, at hun håper bevisstgjøring gjennom et slikt barometer kan føre til mer likestilling i næringslivet.
 

CORE Topplederbarometer er utviklet etter modellen til Global Gender Balance Scorecard, som kartlegger kjønnsbalansen i topplederposisjoner i de 100 største selskapene i USA, Europa og Asia.

Det norske barometeret tar utgangspunkt i de 100 største selskapene i Norge etter omsetning, basert på DN 500-lista (juli, 2015) og systematisk innhentet informasjon om hvem som sitter i hvilke posisjoner i toppledergruppene.

 

Annonse
Annonse