Arbeidsliv

Statuen «Den fryktløse jenta» ble plassert overfor den ikoniske Wall Strett-statuen «Oksen» tidligere i år.

217 år til likestilling på arbeidsplassen

Det spår Verdens økonomiske forum i deres årlige rapport om globale kjønnsforskjeller.

Publisert Sist oppdatert

Kjønnsforskjellene i verden øker, konkluderes det i rapporten «The Global Gender Gap Report»

«Verden blir fratatt en enorm uutnyttet ressurs. Vi har ikke råd til å ignorere disse forskjellene,» sa Klaus Schwab, grunnlegger av Verdens økonomiske forum da rapporten ble lansert onsdag.

Til tross for den langsomme, men utholdende kampen for likestilling vi har sett de siste tiårene, har ikke 2017 vært en stor suksess.

Faktum er at kjønnsforskjellene mellom kvinner og menn innen helse, utdanning, politikk og økonomi har økt for første gang siden registreringen begynte i 2006.

«Det å overvinne fordommer som hindrer oss i å viske ut kjønnsforskjellene representerer en overveldende økonomisk og moralsk nødvendighet,» sa Schwab.

Fattige land på topp

På topp over verdens mest likestilte land troner de nordiske landene Island, Norge og Finland. Island har toppet listen hele ni år på rad. Kanskje overraskende kommer fattigere land som Rwanda på 4. plass og Nicaragua på 6. plass.

Årsaken til at disse landene er blant topp ti er fordi disse landene, trass at landene er relativt fattige sammenlignet med resten av de mest likestilte landene, er fordi de fordeler sine ressurser og muligheter relativt godt fordelt på kjønn.

Sverige kommer på 5. plass, mens Slovenia kaprer 7. plassen etterfulgt av Irland, New Zealand og Filipinene.

Derimot er det et synlig fravær av noen av verdens ledende industriland, de såkalte G20-landene, på topp ti listen. Dette viser at en sterk økonomi ikke nødvendigvis er den nødvendige oppskriften for kjønnsbalanse.

På bunn kommer Pakistan, Yemen, Saudi Arabia og Syria ut av listen som inkluderer 144 land.

Likestilling for helse og utdanning

I gjennomsnitt har alle de 144 landene nesten eliminert kjønnsforskjellene innen helse og utdanning. Forskjellene er størst innenfor politikk og økonomisk deltakelse.

«Land må være oppmerksomme på kjønnsforskjeller, ikke bare fordi ulikhet i seg selv er urettferdig, men også fordi en rekke studier viser at likestilling fører til bedre økonomi,» skriver forumet.

Rapporten viser at kjønnsbalanse kan bety økning på svimlende 250 milliarder dollar til bruttonasjonalprodukt for Storbritannia, hele 1750 milliarder dollar til USA og 2,5 milliarder dollar til Kinas økonomi.

Slik den nåværende utviklingen skjer, vil ikke kjønnsforskjellene bli visket ut før om flere hundre år. Likestilling på arbeidsplassen vil heller ikke bli oppnådd på 217, ifølge forumet.

Powered by Labrador CMS