Arbeidsliv

Eldre kvinne på omsorgssenter får hjelp av sykepleier.

Vanskeligst å rekruttere sykepleiere til kommunene

Bedre lønn, gode arbeidstidsordninger og flere heltidsstillinger er oppskriften på problemet, mener Norsk sykepleierforbundet (NSF).

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag la kommunenes interesse og arbeidsgiverorganisasjon KS fram nye tall i deres arbeidsgivermonitor for 2017 som blant annet viser hvilken kompetanse kommunene har størst behov for.

Her kommer det klart og tydelig fram at mangel på sykepleiere er kommunenes største rekrutteringsutfordring.

– Det er alvorlig og vi vet hva som skal til. Nå må de ansvarlige ta tak i situasjonen, sier forbundsleder Eli Gunhild By i NSF.

Større behov enn i fjor

I likhet med i fjor oppgir kommunene at sykepleiere er den gruppen det er desidert vanskeligst å rekruttere.

65 prosent av kommunene sier i år at det er utfordrende å rekruttere sykepleiere. Så få som fem prosent beskriver det som «ikke utfordrende».

Det er klart det er alvorlig

Legene er den nest vanskeligste gruppen å få rekruttert, 52 prosent svarer at dette er utfordrende. Så følger ingeniører og psykologer på de neste plassene, men et godt stykke bak.

Ikke bare er situasjonen alvorlig, men tallene viser også en markant økning fra 2016. Da beskrev 59 prosent av kommunene det som «meget» eller «ganske» utfordrende å rekruttere til sykepleierstillinger.

Krever sykepleierløft

Allerede nå lyses det ut 4.000 sykepleierstillinger hvert år som ikke får en eneste søker ifølge NAV.

– Det er klart det er alvorlig. Vi ser at arbeidsgivere i økende grad er i ferd med å få øynene opp for den alvorlige situasjonen, men de må også ta tak i den. Vi vil ikke se noen bedring før vi får et sykepleierløft. Det må satses på bedre lønns- og arbeidsvilkår for sykepleierne nå, sier By.

I tillegg til bedre lønns- og arbeidsbetingelser sier sykepleierforbundets medlemmer at de må ha et godt fagmiljø som gjør at sykepleiere finner det attraktivt å jobbe i kommunetjenestene.

Belastet arbeidsmiljø

Forbundslederen viser til at det i dag er en stor arbeidskraftreserve knyttet til deltid, høyt sykefravær grunnet belastende arbeidsmiljø, for tidlig avgangsalder og sykepleiere som velger å jobbe i andre sektorer.

– Dette handler om pasienter og brukere og hvilket tilbud de fortjener og har behov for. Det er kort og godt god samfunnsøkonomi å legge til rette for at sykepleiere jobber i hele stillinger, og at de har arbeidsvilkår som gjør at de kan stå løpet ut til pensjonsalderen - og ikke minst en konkurransedyktig lønn, sier By og fortsetter:

– Når de som styrer kommunene nå selv har fortalt hvor skoen trykker, så har både helseministeren og lokalpolitikerne et ansvar for å løse dette. Dette gir et dårligere pasienttilbud og det er ikke Norge verdig, slår By fast.

Powered by Labrador CMS