Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Selvtillitsgapet mellom kvinner og menn er en myte

Kvinner som utstråler selvtillit blir ikke forfremmet, men for menn åpner det karrieredører.

Publisert Sist oppdatert

Professor i organisasjonsadferd, Laura Guillén, ved ESMT Berlin, forklarer at kvinner som er sett på som selvsikre, ikke har større sjanse til å komme seg opp og frem i arbeidslivet.

For kvinner er økt innflytelse på jobb nærmere knyttet til deres varme og omsorgsfulle sider enn en påfallende selvsikker holdning.

Sammen med Margarita May fra IE Business School og Natalia Karelaia fra INSEAD, undersøkte Guillén toppkandidater i et mannsdominert teknologiselskap med over 4000 ansatte internasjonalt.

– Til tross for at det ikke ser ut til å være et synlig selvtillitsgap mellom de kvinnene og mennene som presterer best, var det andre utslagsgivende årsaker som viste en skarp kjønnsbalanse, sier Guillén i en pressemelding.

Omsorgsfull = vellykket kvinne

Menn som ble ansett som selvsikre, hadde større sjanse for å klare opp i arbeidsstigen sammenlignet med kvinner som utstrålte selvtillit. Kvinner ble dømt etter hvor varme, omsorgsfulle og sosiale de virket.

– Dette betyr at påstanden om at kvinner må bli mer selvsikre for å lykkes er feil. Påstanden er med på å fraskrive ledelsen ansvaret for mangfold på arbeidsplassen og flytter det i stedet over på kvinnelige ansatte som må prøve å passe inn i en lat, maskulin stereotype, sier Guillén.

Forskningen antyder at kvinner forventes å ta vare på andre i tillegg til sine egne arbeidsoppgaver, mens menn holdes til en lavere standard.

– For å klatre karrierestigen må kvinner ta vare på alle andre, samtidig som deres mannlige kollegaer bare fokuserer på sine egne mål. Selv om kvaliteter som «omsorg for andre» aldri blir nemt i stillingsannonser, ser det ut som at denne kvaliteten er utslagsgivende for kvinner som vil bli vellykket i arbeidslivet, sier Guillén.

For å bekjempe denne problematikken bør HR-avdelingene sørge for at kvinner og menn blir evaluert mot de samme kriteriene i ansettelsesprosessen og når de blir utvalgt til prosjekter.

Arbeidsevalueringer inneholder ofte dobbelt så mange ord om det å være varm og omsorgsfull for kvinner enn det gjør for menn. Disse ubevisste kjønnsforskjellene må konfronteres slik at talenter og ressurser på tvers av organisasjonen belønnes rettferdig, uavhengig av lønn.

Powered by Labrador CMS