Annonse
Spekter-leder Anne-Kari Bratten. Foto:  Ida von Hanno Bast
Spekter-leder Anne-Kari Bratten

– Arbeidstidsbestemmelsene fungerer ikke

Tall som Dagsavisen har samlet inn, viser at Oslo Universitetssykehus har brutt arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven 45.000 ganger så langt i år.

– Du kommer til å finne mange hundre tusen brudd på bestemmelsene hvis du sjekker, sier Bratten til avisen.

Bratten har lenge ønsket å endre på regelverket.

– Hvis en IT-konsulent i en kommune må rette en feil på en datamaskin hjemmefra klokka 22 på kvelden og går på jobben dagen etter klokka 8, er det et lovbrudd. Hvis småbarnsforeldre går hjem tidlig og tar igjen arbeidet på kvelden og jobber mellom 22 og 23, er det lov, men det er lovbrudd hvis de holder på til 23:05. Hvis de går på jobb igjen før klokka 10 neste dag, er det nok et lovbrudd, sier Bratten til Dagsavisen.

Bratten er også kritisk til at tillitsvalgte har vetorett ved oppsett av turnus og vaktplaner.

Nylig uttalte også Høyre Heidi Nordby Lunde at hun ville ha ny debatt om lovverket. 

– Jeg vil heller ha bedre regulerte forhold som faktisk sikrer arbeidstaker, enn en falsk sikkerhet i en lov som brytes hver dag, påpeker hun.

Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talskvinne, Rigmor Aasrud, mener det blir helt feil fokus å snakke om å endre lovverket for å få bukt på problemene med at arbeidstidsreglene ikke overholdes.

– Mange kjører jo for fort med bil. Vi fjerner ikke fartsgrensene av den grunn, sier hun.

OUS sier i en kommentar at de følger med på bruddene med bestemmelsene og at de ligger under snittet dersom man ser på brudd per antall vakter.

Annonse
Annonse