Arbeidsliv

Innsender har gående et stort byggeprosjekt som skal sluttføres i oktober.

Kan vi utvide arbeidstiden til ansatte med ytterligere to dager i uken?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har gående et stort byggeprosjekt som skal sluttføres i oktober. Tiden har løpt litt fra oss, slik at deadline kommer raskere enn vi hadde sett for oss.

I stedet for å ansette eller leie inn ytterligere arbeidere, tenker vi å utvide arbeidstiden to dager i uken, mot at de ansatte får overtidskompensasjon. Nå er det noen som sier at dette ikke er lov, er det riktig?

Svar: Vi forstår godt behovet for å jobbe litt ekstra i en periode, spesielt hvis det er tungt å rekruttere ytterligere arbeidskraft. Utfordringen her er imidlertid at dere ønsker å innføre arbeid utover avtalt arbeidstid som en form for fast ordning i månedene fremover.

Basert på det du skriver om behovet for å utvide arbeidstiden helt frem til oktober, har vi vanskelig for å se at dette kan være i samsvar med arbeidsmiljøloven § 10-6 (1), som sier at «Arbeid utover avtalt arbeidstidmå ikke gjennomføres uten at det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for det».

Dette gjelder uavhengig av om man får overtidskompensasjon eller ikke. Dette kunne stilt seg annerledes dersom det var tale om en kortere periode. I et tilfelle som dette vil vi heller anbefale å vurdere avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstid, dersom dette kan avtales enten med den ansatte selv eller med tillitsvalgte.

Dette stiller også krav til hvor mange timer man maksimalt kan jobbe i en periode, men de ekstra timene kan da oppveies med mindre arbeid etter at prosjektet er sluttført.

SBDL v/advokat Kari Bergeius Andersen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS