Annonse
Skipper Trond Dalgård (51) og Jan Gunnar Johansen fisker etter skrei på havet ved Gryllefjord på utsiden av Senja. Det årlige skreifisket starter i januar og varer til april. Tidligere sløyde fiskerne selv fangsten på mottaksanleggene. Nå er det sesongarbeidere som tar seg av sløyingen og videreforedling av fisken.  Foto: Cornelius Poppe / NTB      

Rekordhøy ledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

I disse dager ankommer opptil 4.000 sesongarbeidere fra Litauen, Polen, Romania og andre land i Øst-Europa for å bidra i skreisesongen, skriver Klassekampen. Fiskerikommunen Moskenes, nesten ytterst i Lofoten, alene behøver 60–70 sesongarbeidere.

– Vi trenger sesongarbeidere, ikke for å spare penger, men for å få tatt imot og bearbeide råstoffet, sier daglig leder Jonas Walsøe i Berg Seafood i Svolvær.

Han har oppfordret permitterte til å ta kontakt, og har fått mange henvendelser. Men mange i industrien foretrekker gjestearbeidere, som er villig til å stå på med lange arbeidsdager når mye råstoff kommer på land.

Walsøe poengterer at de fleste i fiskeindustrien betaler gjestearbeiderne 190 kroner timen, som er noenlunde det samme som norske arbeidere ville fått.

Steinar Eliassen, som leder Fiskekjøperes Forening, utelukker ikke at permitterte fra reiselivet kan gjøre en god jobb i fiskeindustrien, men minner om at dette er jobber som krever kompetanse og fleksibilitet.

Annonse
Annonse