Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Arbeid avgjørende for nordmenns livskvalitet

Nordmenn opplever livet som mer meningsfylt enn de fleste europeere. Likevel mener halvparten av oss at livet ikke er mer enn «middels».

Publisert Sist oppdatert

Av befolkningen i arbeidsdyktig alder (over 16 år), svarer knapt fire av 10 at de har høy tilfredshet med livet og at livet er svært meningsfult. I den andre enden av skalaen svarer 10 prosent at tilfredsheten med livet er lav, mens åtte prosent svarer at livet er lite meningsfullt.

Resten av oss har «middels» tilfredshet med livet, og rangerer meningen med livet som «medium».

Det viser en ny undersøkelse fra SSB om nordmenns livskvalitet og levekår. Undersøkelsen er den første av sitt slag utført av byrået.

 
null

Resultatene plasserer Norge i det europeiske tetsjiktet hva gjelder livskvalitet.

På målinger om tilfredshet med livet ligger nordmenn på sjette plass, bak Danmark, Finland, Sveits, Island og Østerrike. På plassene bak Norge havner Sverige, Irland og Polen. Landene i Euopa med den minst tilfredse befolkningen er Bulgaria, Serbia og Ungarn, ifølge undersøkelsen.

På målingen om man opplever livet som meningsfullt klatrer Norge opp på pallplass, bak Danmark og Island. På denne målingen må Sverige ta til takke med åttende plass, mens Finland havner på 12. plass.

 
null

Statistikken viser at alder generelt har lite å si for hvor fornøyd man er med livet. Unge mennesker ser imidlertid på det man gjør i livet som mindre meningsfullt enn det eldre mennesker gjør.

Fra fylte 45 og ut livet er opplevelsen av meningsfullhet på topp, samtidig som det også er en liten økning i andelen som finner livet som lite meningsfullt etter pensjonsalder, ifølge SSB.

Likevel er det andre forhold som er viktigere. Relasjon til arbeidslivet er det som slår mest ut på opplevelsen av mening. Arbeidsledige og uføre opplever livet som klart mindre meningsfullt enn de som er yrkesaktive. Blant arbeidsledige svarer hele 36 prosent av de har lav tilfredshet med livet, mens kun 19 prosent svarer det motsatte.

 
null

Dette synes å henge tett sammen med personlig økonomi. Jo mer husholdningen har å rutte med, jo større andel finner det man gjør i livet meningsfullt, viser SSB-undersøkelsen. Særlig de med lavest inntekt skiller seg negativt ut.

Powered by Labrador CMS