Arbeidsliv

Arbeidsledigheten så godt som uendret

Ifølge nye tall fra SSB var det 135.000 arbeidsledige i september, noe som er så godt som uendret fra forrige periode.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) til SSB måler gjennomsnittet av arbeidsløse over tremånedersperioder. Antall ledige i september (gjennomsnitt av august - oktober) var 1000 personer høyere enn juni-målingen (gjennomsnitt av mai - juli), noe som er klart innenfor feilmargin, melder SSB.

Etter en gradvis økning i arbeidsløsheten siden mai 2014 tyder de siste måneders målinger på at utviklingen har stoppet opp.

Antallet sysselsatte, som har vært svak det siste året, økte med 17.000 personer i den siste perioden. Også denne endringen er innenfor feilmargin, melder SSB.

Det siste året har det vært små endringer i antall sysselsatte, samtidig som befolkn ingen i arbeidsdyktig alder (15-74 år) har økt. Det har ført til en dalende sysselsettingsprosent, fra 67,8 prosent for ett år siden til 67,6 prosent i september 2016.

Utenriks

Også i USA og EU har arbeidsledighetstallene holdt seg ganske stabil de siste månedene.

Både i USA og Sverige gikk arbeidsløsheten opp med 0,1 prosentpoeng, til henholdsvis 5 og 6,7 prosent i september. I Danmark og Frankrike gikk den opp med 0,2 prosentpoent til henholdsvis 6,3 pg 10,2 prosent.

I Tyskland og EU samlet gikk den sesongjusterte arbedsledigheten ned 0,1 prosentpoeng til henholdsvis 4,1 og 8,5 prosent.

Powered by Labrador CMS