Arbeidsliv

Fem grep for å møte delingsøkonomien

Andelen arbeidstakere utenfor tradisjonelle ansettelser øker. Det tydeliggjør de store ulikhetene mellom rettighetene til de ulike gruppene i arbeidslivet. En ny rapport bestilt av Akademikerne foreslår store omveltninger i systemet.

Publisert Sist oppdatert

En fersk rapport fra analyseselskapet Menon, utført på vegne av hovedorganisasjonen Akademikerne, setter søkelyset på de store forskjellene mellom rettighetene til ansatte i eget AS, frilansere og «vanlige» ansatte.

– Hvis man er uheldig og blir syk som selvstendig, kan det få dramatiske konsekvenser, sier leder av Akademikerne, Kari Sollien.

Rapporten viser blant annet at ulike rettigheter gir ansatte utenfor fast ansettelse omtrent 13.000 kroner mindre i inntekt etter skatter og avgifter, sammenliknet med «tradisjonelle» arbeidstakere. Det er store ulikheter i rettighetene knyttet til alt fra trygdeavgift til sykepenger og pensjon.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS