Arbeidsliv

Arbeidsgiver har fremmet forslag om at overtidsbetaling skal bortfalle for ansatte konsulenter (i likhet med seniorkonsulenter som innehar særlig uavhengig stilling).

Kan arbeidsgiver fjerne overtidsbetaling og erstatte det med en bonusordning?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er arbeidstaker på en arbeidsplass med ca. 120 ansatte. Arbeidsgiver og de tillitsvalgte er i forhandlinger om ny lokal tariffavtale. Ett av punktene som det er særlig stor uenighet rundt er utforming av bonusordning og adgang til å få overtidsbetalt.

Arbeidsgiver har fremmet forslag om at overtidsbetaling skal bortfalle for ansatte konsulenter (i likhet med seniorkonsulenter som innehar særlig uavhengig stilling). Dette skal imidlertid kompenseres med at konsulentene også skal inngå i firmaets bonusordning. Jeg synes det høres ut som en uheldig situasjon for oss konsulenter. Kan partene lovlig inngå slik avtale?

Svar: Slik vi forstår problemstillingen er det spørsmål om hvorvidt partene kan avtale seg bort fra arbeidsgivers betaling av godtgjørelse for overtidsarbeid. Det må da først presiseres hva overtidsarbeid faktisk er. Arbeidsmiljølovens (aml.) § 10-4 har en fastsatt grense for hva som kan anses som "alminnelig arbeidstid".

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS