Arbeidsliv

Leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad, kritiserer Produktivitetskommisjonens rapport.

– Kraftig undervurdering av potensialet til akademia

Forskerforbundet kritiserer Produktivitetskommisjonens konklusjon om finansiering av forskning.

Publisert Sist oppdatert
Produktivitetskommisjonen kom 11. februar med sin andre rapport. Den konkluderte med at omstilling er nødvendig for å unngå at norsk økonomi kveles.
– Norge trenger en bred og kraftfull forskningsinnsats for å møte omstillingsbehovet i økonomien, sier leder av Forskerforbundet, Petter Aaslestad, i en pressemelding.

I Produktivitetskommisjonens rapport ble det blant annet etterlyst «grep som i langt større grad flytter ressurser fra lav til høy kvalitet i UH-sektoren». Mer konkurranse om forskningsmidlene er også ønskelig, i følge rapporten, som viser til at norsk forskning ligger på et middels internasjonalt nivå:

"Forskningssektoren framstår i stor grad som en skjermet næring. Årsaken kan dels ligge i svakhetene i Forskningsrådet nevnt ovenfor, dels i en relativt generøs grunnbevilgning, og generelt i at de ansatte mangler insentiver til å delta i konkurranse om forskningsmidler," heter det i rapporten.

Aaslestad er enig i at grep må tas i forskningssektoren, men kritiserer rapportens konklusjon:

– Kommisjonen gjør en kraftig undervurdering av potensialet til akademia. Vi har et mangfold av fagmiljøer som kan gi bidrag av høy kvalitet, men det forutsetter selvsagt at de satses ordentlig på og har stabil og god grunnfinansiering, sier Aaslestad.

Han mener likevel at rapporten kan være nyttig: "Forskerforbundet mener rapporten er et godt grunnlag for videre diskusjon, men at forslagene må veies opp mot andre viktige, motstridende mål når den etter hvert skal omsettes til praktisk politikk," heter det i pressemeldingen fra Forskerforbundet.

– En smalere forskningsinnsats kan sikkert øke produktiviteten i akademia, men det vil ikke øke kvaliteten og bidraget til omstilling. Det vil først og fremst gjøre det vanskeligere å dyrke fram flere fagmiljøer som leverer gode bidrag, sier Aaslestad.

Samtidig etterlyser flere universiteter, blant annet Høgskolen i Oslo og Akershus mer forskningsbasert undervisning. Rektor Curt Rice uttalte nylig at regjeringen prioriterer forskning over undervisning.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS