Arbeidsliv

Pilotprosjektet skulle blant annet gjennomføres på Bærum sykehus. Spekter og Legeforeningen er svært uenige om i hvor stor grad legenes tillitsvalgte skal involveres i en slik prosess.

Legenes tillitsvalgte avviser involvering i pilotprosjekt om arbeidstid

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og legenes tillitsvalgte i Helse Sør-Øst er rykende uenige om hva det betyr å være «involvert» i et prosjekt. Nå hagler beskyldningene begge veier i sykehusstreiken.

Publisert Sist oppdatert

«Skittent dobbeltspill avslørt» heter det i en pressemelding fra Akademikerne tirsdag morgen, til skarpe reaksjoner fra motparten Spekter. Drøye to uker før partene tvinges til mekling drar det seg virkelig til i sykehusstreiken.

For nøyaktig to uker siden, tirsdag 6. september, var Legeforeningen ved Akademikerne Helse i innspurten mot meklingsfristen med Spekter. Men partene kom som kjent aldri i mål, noe som har ført leger og andre akademikergrupper ved 12 sykehus landet over ut i streik. Konflikten dreier seg om legenes arbeidstid, og hvorvidt det skal utarbeides nye arbeidstidsbestemmelser slik at arbeidsgiver ikke har anledning til å lage såkalte «individuelle» vaktplaner fremfor forutsigbare, «rullerende» planer.

I helgen slapp Akademikerne sitt hittil sterkeste våpen løs: til Dagsavisen, og senere i en pressemelding, opplyser de at de har fått tilgang til dokumenter i form av en PowerPoint-presentasjon datert 23. august, som viser at helseforetaket Helse Sør-Øst i lang tid før streiken, og gjennom forhandlingene og meklingen partene imellom, har arbeidet med et pilotprosjekt for nye arbeidstidsordninger for leger. Prosjektet skulle testes på to sykehus i Helse Sør-Øst, inkludert Bærum sykehus, for å finne eventuelle feil eller mangler - før det skulle tilbys til andre sykehus.

– Sykehusene sier en ting, men gjør noe helt annet, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen.

Gjennom hele streiken har Spekter kommunisert at de ikke vet i hvor stor grad andre arbeidstidsordninger enn de tradisjonelle «rullerende» planene vil tas i bruk selv om de får gjennomslag for å beholde dagens avtale, og at dette er opp til hvert enkelt sykehus eller foretak.

– Kynisk dobbeltspill

Ifølge Akademikerne helse viser de «interne dokumenter fra flere regionale helseforetak (RHF) (...) at planleggingen av endrede vaktordninger i sykehus har kommet svært langt, og dramatisk mye lenger enn hva som er kommunisert.»

– Dokumentene viser at Spekter og arbeidsgiver i sykehus driver et bevisst og kynisk dobbeltspill. De har hele tiden forsikret oss om at arbeidstakerne skal få delta i utformingen av vaktplanene og at de ikke planlegger store endringer i dagens praksis. Nå viser det seg at de er klare til å rulle ut nye ordninger uten at arbeidstakerorganisasjonene sentralt er informert, sier Hermansen, som også etterlyser helseminister Bent Høie:

– Det er på tide at helseministeren tilkjennegir sine forventninger til arbeidsgiverpolitikken ved norske sykehus, sier hun.

Legeforeningen bekrefter imidlertid at de hadde tillitsvalgte på plass da den omtalte PowerPoint-presentasjonen ble presentert 23. august, altså to uker før streiken brøt ut. Til Dagsavisen uttaler Hermansen at disse «ikke forsto hva som foregikk».

Til Dagbladet sier Spekter-leder Anne-Kari Bratten at hun reagerer sterkt på dobbeltspill-beskyldningene:

– I dette konkrete prosjektet har tillitsvalgte vært involvert, slik de selvfølgelig skal, også Legeforeningens tillitsvalgte. Det kan derfor umulig komme som en overraskelse at Helse Sør-Øst har dette prosjektet.

Videre står hun fast ved uttalelsene om at det ikke foreligger planer om «storslåtte endringer i arbeidsplanene ved norske sykehus.»

– Det foreligger meg bekjent fortsatt ingen storstilt plan om å innføre kalenderplaner i norske sykehus. Dagens tariffavtale for legene gir rom for å planlegge arbeidstiden på forskjellig vis. Selvsagt skal sykehusene dele erfaringer med hverandre, også når det gjelder arbeidstidsplanlegging, sier Spekter-sjefen til avisen.

Tillitsvalgte: Ikke involvert

Etter en ringerunde til flere av legenes tillitsvalgte i Helse Sør-Øst er det derimot langt i fra klart at de var involvert i prosessen.

Overfor Dagens Perspektiv sier foretakstillitsvalgt for Yngre Legers Forening i Vestre Viken at de for første gnag ble gjort oppmerksom på prosjektet da det ble presentert på Bærum sykehus 23. august - med PowerPointen som nå er «avslørt».

Klinikktillitsvalgt ved Bærum sykehus, Toril Morken, ble først gjort oppmerksom på prosjektet enda senere. Hun reagerer på Spekters fremstilling av at tillitsvalgte har vært involvert i prosessen:

– Selv om foretakstillitsvalgte eller andre var på dét møte, holder det ikke. Tillitsvalgte på alle nivåer skal inkluderes i en slik alvorlig prosess, og det er definitivt ikke blitt gjort.

Powered by Labrador CMS