Arbeidsliv

Sverre Tyrhaug, managing partner i advokatfirmaet Thommessen, i Oslo onsdag.

Mannlige partnere må slutte for å få plass til kvinnene

Landets største advokatfirma Thommessen har kun fem kvinner blant sine 47 partnere.

Publisert Sist oppdatert

Toppsjef i firmaet, Sverre Tyrhaug sier til Dagens Næringslivet at han tror det vil ta ti år å oppnå kjønnsbalanse i toppen.

De store foreningsadvokatfirmaene har alle samme problem: andel kvinnelige senioradvokater og partnere er svært lav.

Å stige i gradene fra advokatfullmektig til partnerskap kan gjerne ta ti år. En senioradvokat har lang erfaring og er siste steg før opprykk til partner. Det å være partner innebærer at man får eierandel i firmaet og en del av årets overskudd som fordeles på partnere.

Over 100 partnere i bransjen hadde inntekt på over ti millioner kroner i fjor. De fem største advokatfirmaene hadde et rekordoverskudd på nær to milliarder kroner før skatt i fjor, viser regnskapstall som DN har samlet inn.

Thommessens overskudd før skatt økte til 422 millioner kroner. Samlet deler partnerne et overskudd – i form av arbeidsgodtgjørelse og egenkapital gjennom et indre selskap – på vel 510 millioner kroner etter fjoråret. Det tilsvarer 10,6 millioner kroner i snitt per partner.

Inntektene per partner i Thommessen økte fra 17,4 millioner kroner til 17,7 millioner kroner i fjor.

Ti år før det er kjønnsbalanse

Over nyttår fikk Thommessen en porsjon negativ omtale da partnerskapet ble utvidet med fem personer fordi alle var menn. Til sammen er det 47 partnere, og fem av dem er kvinner.

Av 12 nye partnere de siste årene, er tre kvinner.

– I ett år kan det være null, men det kan vi leve med, sier Tyrhaug, til avisen.

Det er mange partnere som skal nå pensjonistalder før de store firmaene har sen jevnere kjønnsfordeling på toppen

I det minste er rekrutteringen er positiv: Av advokatfullmektiger, er det 52 prosent kvinner. Av vanlige advokater er det 48 prosent, og blant senioradvokater er det 30 prosent. Blant partnere: Altså litt over ti prosent kvinner. I hele bransjen er kvinneandelen på partnernivå 20 prosent.

Tyrhaug tror det vil ta over ti år før partnernivået har kjønnsbalanse. På jusstudiet er nær 70 prosent av studentene kvinner.

– Det første målet er å nå like mange kvinner og menn blant senioradvokatene, og det kan skje innen noen år. Blant partnere vil det ta lenger tid, selv om vi lykkes med å ta opp like mange kvinnelige partnere som menn. Det er mange partnere som skal nå pensjonistalder før de store firmaene har sen jevnere kjønnsfordeling på toppen.

Powered by Labrador CMS