Arbeidsliv

Flere undersøkelser tyder på at demokratiet i UH-sektoren, blant annet ved OsloMet, er svekket.

Medbestemmelse i akademia under press

Publisert Sist oppdatert

På tross av høy innflytelse på eget arbeid og stor utbredelse av det formelle tillitsvalgtapparatet, tyder mye på at medbestemmelsen i akademia er under press.

Det kommer frem i en ny undersøkelse blant Forskerforbundets medlemmer i det statlige tariffområdet, utført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved OsloMet.

  • Uten hånd på rattet. Medlemmene rapporterer lavere grad av innflytelse på styring og organisering av virksomheten enn andre høyt utdannede.

  • Standardisering og kontroll. De opplever høyere grad av ledelsesformene standardisering og kontroll enn høyt utdannede i arbeidslivet ellers, og lavere grad av ledelsesformen medbestemmelse.

  • Lange dager uten kompensasjon. Jobber mye, og oppfatter at jobben tar en stor plass i livet. Mange oppfatter at de er unntatt arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, og overtidsarbeid kompenseres sjelden.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS