Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Mellomstore bedrifter vil vokse

Selskaper med 50-100 og 100-250 ansatte melder har størst planer om bemanningsøkning neste kvartal.

Publisert Sist oppdatert

Både de aller minste selskapene og de aller største selskapene i arbeidsmarkedsbarometeret er mer forsiktige i sine anslag, viser ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer 4 kvartal.

– Det er mange arbeidsgivere i segmentet 50-250 ansatte som har ventet på det rette tidspunktet for å bemanne opp. Nå som økonomien viser tegn til bedring, ser vi også en positiv utvikling i bemanningsplanene deres, sier Brath i en pressemelding.

Avdempet ansettelsestempo

Norske arbeidsgivere er fortsatt optimister. Det er ventet oppbemanning i seks av ni sektorer, ifølge arbeidsmarkedsbarometer.

– Våre undersøkelser indikerer at det norske arbeidsmarkedet fortsatt er på vei i riktig retning, sier konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath.

Norske arbeidsgivere venter sesongjusterte netto bemanningsutsikter på +4 prosent i fjerde kvartal 2017. Konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath, ser en nøktern optimisme i det norske arbeidsmarkedet.

– Vi har sett en positiv utvikling gjennom de siste målingene. Nå ser vi at stemningen er litt mer avventende enn i forrige kvartal, men hovedtrenden er fortsatt positiv, og kurven peker oppover, sier Brath.

Stor-Oslo skyter fart igjen

Arbeidsgivere i hovedstadsområdet øker bemanningsplanene. Sesongjusterte netto bemanningsutsikter i Stor-Oslo er på +7 prosent, en økning på 5 prosentpoeng både når vi sammenligner med forrige kvartal og samme tid i fjor. Det er de sterkeste utsiktene i regionen på over to år.

– De siste par månedene har vi sett økt etterspørsel etter fagutdannet arbeidskraft og konsulenter fra selskaper i hele Osloregionen. Det gir nå utslag i økte bemanningsutsikter for fjerde kvartal, sier Maalfrid Brath.

Midt-Norge bevarer posisjonen som Norges mest optimistiske region. Arbeidsgivere venter netto bemanningsutsikter på +8%, en økning på 6 prosentpoeng siden samme tid i fjor.

Nå som økonomien viser tegn til bedring, ser vi også en positiv utvikling i bemanningsplanene deres

Samtidig rapporterer arbeidsgivere i Sør-Vest de svakeste utsiktene fra regionen på over tre år. Der er sesongjusterte netto bemanningsutsikter på +2 prosent, en reduksjon på hele 9 prosentpoeng sammenlignet med samme tid i fjor.

Ny boom i olje og gass

Av de ni sektorene i arbeidsmarkedsbarometeret, er utsiktene sterkest innenfor olje og gass. Bransjen indikerer netto bemanningsutsikter på +8 prosent for 4Q 2017.

Etter at oljeprisen virker å ha stabilisert seg rundt 50 dollar per fat, har bemanningsutsiktene i sektoren økt med 10 prosentpoeng både siden forrige kvartal og siden samme tid i fjor.

– Økt leteaktivitet og flere nye oljefunn har gitt fornyet optimisme til arbeidsgivere i sektoren. Dette er kjærkomne nyheter for et stort antall faglærte arbeidere over hele landet, sier Brath.

Arbeidsgivere innenfor Bygg- og anlegg, Bank og finans og Industri melder alle om positive bemanningsutsikter, på henholdsvis +8 prosent, +7 prosent og +5 prosent. Industrisektorens bemanningsutsikter har nå steget jevnt fem kvartaler på rad.

I Transport og logistikk-sektoren rapporterer arbeidsgivere sesongjusterte netto bemanningsutsikter på +4 prosent neste kvartal. Det er en økning på 4 prosentpoeng siden forrige kvartal og 1 prosentpoeng sterkere enn samme tid i fjor.

Powered by Labrador CMS