Arbeidsliv

Ansatte i varehandelen er, som svært mange andre på det norske arbeidsmarkedet, trygge i sine jobber.

Norske arbeidstakere trygge på egen jobb

Nedturen i oljesektoren har gitt ringvirkninger, og frykten for å miste jobben har spredt seg til tilhørende bransjer. Men på det øvrige arbeidsmarkedet hersker tryggheten.

Publisert Sist oppdatert

Selv om flere piler peker oppover i norsk økonomi, og ekspertene mener nedturen i oljebransjen har nådd bunnen, er oljearbeidere og ansatte i tilknyttede bransjer redde for å miste jobben.

Da Norge gikk fra rødgrønt til borgerlig styre i 2013 var det så godt som ingen i petroleumsnæringen som trodde de kom til å miste jobben. Fire år senere, og drøyt to måneder før et nytt stortingsvalg, svarer 30 prosent av den samme gruppen at de ikke er sikre på å beholde arbeidsplassen sin.

Det kommer frem av SSBs seneste levekårsundersøkelse om arbeidsmiljø.

Den formidable forverringen er et resultat av en av de mest omfattende omstillingene i en enkeltnæring Norge har sett. I løpet av fire korte år har oljebransjen kuttet halvparten av sine kostnader på norsk sokkel, og driften har vært gjennom en dramatisk effektiviseringsprosess.

Også i industrien og i elektrisitet, vann og renovasjon frykter en del flere enn i 2013 – åtte prosentpoeng, totalt 18 og 15 prosent – å miste jobben. Den økte frykten kan knyttes til avhengighet av oljebransjen.

Men det samlede arbeidsmarkedet er ikke skremt. 12 prosent av arbeidsstyrken svarer at de frykter for jobbene sine, mot ni prosent i 2013.

Historisk data viser at det er helt normale svingninger. Både i 1996 og i 2006 lå nivået på om lag det samme som i dag.

Av alle sysselsatte, er altså tre prosentpoeng flere arbeidere enn i 2013 redde for å miste jobbene sine. Dermed gjøres mange dystre spådommer som er gjort de seneste årene til skamme. Samtidig understrekes tiltroen til fastlandsøkonomien, som gjentatte ganger har vist god utvikling i løpet av perioden med blått styre.

I flere kjerneoppgaver i velferdsstaten er tryggheten i egen arbeidssituasjon fortsatt svært dominerende. I Helse- og sosial, personlig tjenesteyting og varehandel tror færre at jobben deres er i fare. I en rekke andre yrker har frykt for stillinger ikke endret seg i løpet av den seneste fireårsperioden, eller endringene har vært minimale.

Andel som frykter for sine jobber, fordelt på bransje:

 
Powered by Labrador CMS