Arbeidsliv

Riksmekler Nils Dalseide forlater lokalene etter at det ble enighet mellom partene.

Streik ved flere av landets store sykehus

Forhandlingene mellom arbeidsgiverforeningen Spekter og Akademikerne helse strandet rundt midnatt til onsdag. Dermed er leger og andre akademikere ved flere av landets store sykehus i streik.

Publisert Sist oppdatert

Partene, som gjenopptok forhandlingene mandag morgen, kom ikke til enighet innen fristen - som gikk ut ved midnatt til onsdag. På forhånd hadde Akedemikerne helse varslet plassfratredelse for 194 av sine medlemmer ved flere av landets sykehus.

Onsdag morgen ble advarselen til realitet, og leger og andre akademikere ved flere av landets største sykehus ble tatt ut i streik.

Konflikten handler i stor grad om arbeidstidsordninger for legene. Arbeidsgiver har ønsket å beholde eksisterende ordlyd i avtalen, fordi de mener det åpner for å inngå individuelle arbeidstidskontrakter med hver enkelt lege, mens Legeforeningen, representert ved Akademikerne helse, ønsker å sikre at arbeidstidsavtaler for legegruppene må gjøres kollektivt. Det skal sørge for at tillitsvalgte og sykehusledelsen er sikre på at legenes arbeidsforhold er forsvarlige, og opprettholder pasientenes tilbud og sikkerhet.

Før partene møttes til mekling var dialogen dem imellom svært krass, og arbeidsgiverforeningen har slått fast at de ikke vil søke om dispensasjon ved streik – en ordning som i utgangspunktet skal sørge for at arbeidsgiver kan søke «den streikende fagforeningen om dispensasjon for å kunne kalle streikende tilbake på jobb, dersom liv og helse står på spill.»

Da partene gikk hvert til sitt rundt midnatt til onsdag sto de fortsatt langt fra hverandre.

Spekter beklager

– Spekter beklager at Legeforeningen velger å gå ut i streik fordi de ikke har fått innfridd krav som ville ha gjort det svært vanskelig for sykehusene å planlegge tilbudet til pasientene i tråd med nye pasientrettigheter, pålegg fra politiske myndigheter, økte forventninger i befolkningen og gjennomføring av ny spesialistutdanning for leger, sier Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter kort tid etter at konflikten var et faktum.

Akademikerne helse har argumentert for at Spekters tolkning av gjeldende avtale kan svekke pasientsikkerheten fordi individuelt fremforhandlede avtaler kan føre til slitnere og trøttere leger, og dårlige samhandling i legegruppen. Dette avviser Bratten.

– Vernet vil være det samme. Arbeidstidsgrensene i tariffavtalen vil gjelde uansett. Medbestemmelse i lov- og avtaleverk vil være uendret, sier Spekter-lederen.

– Det er grunn til å minne om at de lange arbeidsukene Legeforeningen kritiserer, kan begrenses dersom Legeforeningens tillitsvalgte og legene selv ikke gjør krav på jevnlig å ha hele friuker. Den enkelte lege som går i vakt, kan for øvrig selv velge hvorvidt vedkommende vil jobbe mer enn gjennomsnittlig 38 timer i uka, utdyper hun..

Ifølge Spekter har de vært villige til å «diskutere tiltak for på sikt å kunne innrette legenes arbeidstidsordninger i tråd med hovedreglene i arbeidsmiljøloven, slik at behovet for unntak fra loven vil bortfalle.»

– Uforsvarlig

Akademikerne helse mener Bratten rosemaler en potensielt farlig situasjon.

– Spekters arbeidstidsordninger er uforsvarlige - både for arbeidstakerne og pasientsikkerheten. Legenes unntak fra Arbeidsmiljøloven er allerede omfattende nok. Derfor er vi i streik, sier forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse.

Han mener Spekters individuelle ordninger gjør det umulig for tillitsvalgte å kontrollere forsvarligheten, og at slike avtaler åpner for å «presse den enkelte lege, særlig de mange som har midlertidige stillinger.»

– Akademikerne vil fortsette streiken til vi har fått på plass et kollektivt vern mot uforsvarlig arbeidstid. Vi sier et kraftfullt nei til Spekters krav om individuelt fastsatte arbeidsplaner fordi det vil gi flere lange arbeidsuker, høyere arbeidsbelastning og svekket pasientsikkerhet. Det er uansvarlig, sier Frøyland.

Akademikerne har tatt ut 194 medlemmer ved Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset i streik.

«Dette er leger og andre akademikergrupper som ingeniører, økonomer, jurister og samfunnsvitere. Streikeuttaket er svært moderat, og setter ikke liv og helse i fare. Kreftbehandling, psykisk helse og barn vil ikke bli rammet,» heter det i en pressemelding fra Akademikerne.

Streiken vil trappes opp med ytterligere 119 medlemmer ved Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs Hospital på fredag. Totalt vil 313 medlemmer ved 9 sykehus være i streik i løpet av denne uken.

Sykehusene vil «organisere driften slik at streiken i minst mulig grad rammer pasientene», skriver Spekter i sin melding.

Powered by Labrador CMS