Arbeidsliv

Tenketank: Stort uutnyttet potensial i hjemmekontor

Det kan ligge store samfunnsgevinster i at flere tar med arbeidet hjem. Tysk tenketank foreslår at partene i arbeidslivet regulerer hjemmekontoret. Norsk forsker tviler på at hjemmekontoret fører til mindre trafikk.

Publisert Sist oppdatert
En ny rapport fra den tyske tenketanken DIW Berlin peker på et stort uutnyttet potensial i bruken av hjemmekontor. I hvert fall i Tyskland som ligger godt under snittet i Europa når det kommer til å ta i bruk hjemmet som arbeidssted. Kun 12 prosent av tyskerne jobber jevnlig eller sporadisk hjemmefra. Men det tallet kunne vært mye høyere. I rapporten går det frem at minst 40 prosent av jobbene har mulighet for at ansatte tar minst en dag i uken på hjemmekontoret.
Det vil samfunnet være godt tjent med, heter det i rapporten. Ikke bare ønsker mange flere å kunne ta med arbeidet hjem, men det vil også kunne medføre drastiske reduksjoner i trafikken, som i mange byer kan være både forurensende og ineffektiv. Enkelte steder sitter pendlere i timelange køer på vei til jobben.

Norge

I en undersøkelse Opinion utførte for Manpower i fjor høst, og som E24 omtalte, gikk det frem at hele 30 prosent av norske arbeidstakere jobber hjemmefra. Rundt 50 prosent av de spurte rapporterte at de ikke hadde mulighet til å jobbe hjemme. Av de som kunne jobbe hjemmefra, svarte 60 prosent at de faktisk også gjør nettopp det. Det plasserer Norge helt i toppen internasjonalt.
I den europeiske sammenligningen, som baserer seg på Eurostat-tall fra 2014 og sådan kan avvike fra Opinions tall, kommer Norge ganske langt ned på listen. Det er Islendingene som er mest hjemmekjære, der svarer 35 prosent at de jevnlig eller sporadisk bruker hjemmekontoret. Sverige følger på plassen bak, mens Danmark kommer på 4. plass. Ser man kun på de som jevnlig bruker hjemmekontor, er det Luxemboug og Nederland som ligger øverst.
Siden midten av 2015 har ansatte i Nederland hatt lovfestet rett til å utføre arbeidet sitt i hjemmet. Hvis det er gode grunner til at arbeidet ikke kan utføres andre steder enn på kontoret, er det opp til arbeidsgiver å bevise det ved å peke på forretningsmessige argumenter. Den nederlandske lovendringen er blitt brukt av De Grønne i Tyskland til å foreslå tilsvarende reformer der. Det tyske arbeidsdepartementet anbefaler arbeidsgivere å gi sine ansatte flere muligheter til å jobbe hjemme.
I rapporten har forfatterne fått tak i helt nye tall for bruken av hjemmekontor i Europa. Og tendensen er at europeere jobber mer hjemmefra enn før. Veksten var sterkest frem til 2013 og har stagnert noe siden det. Det er særlig i de skandinaviske landene at interessen for hjemmet er størst. Men også i Storbritannia og Frankrike tar folk jobben med hjem. For Tyskland er bildet kanskje litt overraskende. Der har andelen som jobber hjemmefra falt siden 2008. Lenger sør i Europa er hjemmekontoret mindre vanlig.

Høyt utdannende blir mest hjemme

Muligheten for å ta med arbeidet hjem henger klart sammen med hvilken type arbeid som skal utføres, men generelt kan man si at jo høyere kvalifikasjoner som kreves for å utføre arbeidet, jo høyere er sannsynlighet for at arbeidet ikke trenger å bli utført utenfor hjemmets fire vegger.
I rapporten har man bearbeidet tallene for å avdekke hvor stor andel som jobbene som faktisk kan utføres hjemme, og for Tysklands del er dette om lag 40 prosent. Mange jobber kan så klart ikke utføres andre steder enn arbeidsplassen. Bygg må bygges der de skal stå, kaffe serveres der den skal nytes og busser kjøre sine faste ruter. Men for de jobbene som kan, er kompetanse en viktig faktor. For jobber som krever høyere utdanning, er andelen høyere, opp mot 75 prosent av jobbene. Men også opp mot 16 prosent av jobber som kun krever grunnskoleutdanning, kan utføres hjemme, ifølge rapporten.
Tidligere har man trodd at det særlig er småbarnsfamilier som ønsker fleksibiliteten ved å kunne ta med jobben hjem. Den tyske rapporten viser at det bildet må nyanseres litt. Unge, single medarbeidere ønsker løsningen vel så ofte som sine eldre og mer etablerte kollegaer. Faktisk er det de med små barn som rapporterer å ha minst igjen for å jobbe hjemme fordi de opplever at det tidvis er roligere på jobben.
Rapporten viser også at folk som har tilgang på hjemmekontor, er mer fornøyde med sin arbeidssituasjon enn de som ikke har det. Minst fornøyde med situasjonen er de som ønsker hjemmekontor, men som ikke får det.
For arbeidstakere ligger risikoen i hjemmekontor i at det utføres mye ubetalt overtid. Rapportens forfattere foreslår at dette er noe partene i arbeidslivet må ta bedre stilling til. De mener avtaler mellom virksomhetene og medarbeidere, eller mer kollektive avtaler, med fordel kan ta inn ordninger om arbeid i hjemmet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS