Ledelse

«Når du driver med høns og bestemmer deg for å la dem bli frittgående, er det noen som går seg bort, blir skadd eller dør. Hvis du ikke kan akseptere feil, vil du aldri få frittgående ledelse til å fungere», har Zheng Nanyan, grunnlegger og styreforman av den kinesiske hotellkjeden 7 Days Inn, uttalt.

Frittgående ledelse

Å la ledere og mellomledere gå fritt i gangene kan være den mest stabile typen endringsledelse, skriver BI-professor.

Publisert Sist oppdatert

«Når ledelsen beslutter tiltak, vil underordnede alltid finne mottiltak, heter et kinesisk ordtak. Gjennom frittgående ledelse blir driften og utviklingen overlatt til de underordnedes mottiltak». Det sa Zheng Nanyan, mannen bak lavprishotellkjeden 7 Days Inn i Kina.

Kjeden har etablert seg helt i toppen av hotellbransjen i Kina, og satser altså på det som blir omtalt som frittgående ledelse.

I prinsippet er det desentralisert ledelse – ledere på de ulike nivåene bestemmer så mye som mulig. En flat struktur og et nettverk av mellomledere som samarbeider og innoverer, uten å måtte klarere alt med toppen. Konsernledelsen har vetorett, men benytter den nesten aldri.

«Når du driver med høns og bestemmer deg for å la dem bli frittgående, er det noen som går seg bort, blir skadd eller dør. Hvis du ikke kan akseptere feil, vil du aldri få frittgående ledelse til å fungere», har Zheng uttalt.

Frittgående stabilitet

BI-professor Jan Ketil Arnulf mener at man egentlig kan kalle det 7 Days Inn driver med for stabilitetsledelse.

– Det kan virke paradoksalt, siden kjeden selv hevder at endring er det eneste som er konstant. De ulike lederne i konsernet må søke jobb hvert år ved å legge inn anbud på hoteller som de kan få til å vokse. Søkeren med det beste anbudet får jobben. Dette er stabilitetsledelse fordi toppledelsen konsentrerer seg om det minimum av stabilitet som kreves for at bedriften skal overleve og vokse. Alt annet er overlatt til spontan innovasjon, skriver Arnulf til BI Business Review.

Endringsledelse på hodet

Endringsledelse blir ofte assosiert med god planlegging og klare rutiner for håndtering av usikkerhet underveis. Man vil sikre stabilitet når alt annet svever.

Frittgående ledelse som et svar på endring snur begrepet «endringsledelse» på hodet, skriver Arnulf. Og det var på tide, i en tid der endring er normen heller enn unntaket, legger han til.

Han skriver at endringer i organisasjoner alltid har vært oppfattet som vanskelige. Ofte lykkes bare hvert tredje endringsforsøk, mens i en annen tredjedel av endringer ender man opp med et dårligere resultat enn før. Da er det lett å skylde på ansattes «motstand mot endring». Men denne motstanden mot endring forsvinner, skriver han:

– Unge og gamle går alle med nesen i en eller annen app som har endret livene deres. Noen lener seg sikkert mer fremover enn andre, men de fleste deltagere i samfunnet har vent seg til en verden med stadige oppdateringer.

Stabilitetsledelse forstår dette. Stabilitetsledelse er et forsøk på å forstå og holde fast ved den harde kjernen som gjør organisasjonen spesiell, og la alt annet flyte. Det er en erkjennelse av at det ikke finnes en «ferdig organisasjon» – bare en evne til organisering i en omskiftelig verden, skriver Arnulf.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS