Ledelse

Problemet med å si: «Kom til meg med løsninger, ikke problemer»

Publisert Sist oppdatert

Når ledere sier til medarbeidere at de ønsker å få løsningsforslag på bordet, ikke en opplisting av problemer, kan motivet være at de helst ikke vil at medarbeidere kommer til dem og «klager» hele tiden, men det kan også være for å gi medarbeideren en mulighet til å tenke og utvikle løsninger. Slik kan medarbeiderne få muligheten til å utvikle seg.

Kan skape frykt

Det er imidlertid noen utfordringer knyttet til fremgangsmåten, mener Sabina Nawaz, ledercoach og foredragsholder. I et innlegg på nettsidene til Harvard Business Review minner Nawaz om at det ikke finnes en enkel løsning på alle problemer. Noen ganger krever det en hel gjeng med talentfulle mennesker med ulik bakgrunn, for å løse et komplisert problem.

Hun viser til Wharton-professor Adam Grant, som sier at hvis man kun tenker løsningsorientering, så får man en kultur der hver enkelt låses i sin måte å løse problemer på. Folk kan også falle inn i et mønster der de argumenterer hardt for én spesiell løsning, istedenfor å vurdere flere ulike perspektiver. En annen konsekvens av en tilnærming en leder ber om å få løsninger servert, er ifølge Nawas at det kan skape frykt hos medarbeidere, som igjen kanskje reagerer med å la være å bringe problemer til overflaten før de har vokst seg store.

Saklig presentasjon

Coachen gir i hbr-innlegget sitt noen råd om hvordan man kan skape en kultur der medarbeiderne legger fram problemer på en produktiv måte, uten at det blir «klaging». Første bud er at det må oppleves som trygt for medarbeiderne å komme med dårlige nyheter.

Videre råder hun ledere til å lære medarbeidere å skille mellom «klaging» og det å legge frem et problem på en mer saklig måte. Sistnevnte innebærer gjerne å legge noen fakta bordet, og å gå igjennom mulige årsaker – herunder om man selv kan gjøre noe annerledes. Vurdér også om medarbeideren trenger hjelp til å løse oppgaven. Enten ved hjelp av kollegaer eller ved at du som leder coacher ham eller henne.

Powered by Labrador CMS