Ledelse

Leder i Bedriftsforbundet, Olaf Thommessen, snakker ut om beskyldningene mot ham og omstillingsprosessen han har vært igjennom.

Ydmyk Thommessen tar selvkritikk

Leder i Bedriftsforbundet, Olaf Thommessen, har blitt beskyldt for å henge ut medarbeidere, og for å lede gjennom harselering og frykt. Nå snakker han ut om den tunge omstillingsprosessen.

Publisert Sist oppdatert

«Juks med medlemslister», «nedprioritering av medarbeidersamtaler», «usaklig sparking av medarbeidere», «manglende arbeidskontrakter» og «neglisjering av påkrevde HMS-tiltak». Det har ikke manglet på påstander om forsømmelser av lederembetet fra personer i og rundt Bedriftsforbundet som Dagens Perspektiv har vært i kontakt med.

I en rekke saker i vår og sommer har ulike medier omtalt konflikten – hele tiden med fokus på det varsleren fra Trondheims-kontoret, Monica Henriksen-Tosets meldte om. Hun har blitt backet opp av sin kollega, Tove Hassel. I tillegg har nestleder Marit Mumrak Wright uttalt seg. Hun fikk senere sparken. Det første oppslaget om konflikten i Bedriftsforbundet kom i VG i april.

Men Thommessen har fått nødvendig tillit av styret, til tross for at den var med knappest mulig margin, etter det det Dagens Perspektiv erfarer.

Erfaringer

Så hva tenker Olaf Thommessen selv – om prosessen han har vært igjennom, og de ledelsesmessige erfaringene han har gjort seg i løpet av disse månedene?

– Det er flere erfaringer jeg har gjort meg. Jeg synes samarbeidet med styret har vært meget godt, og det har vært flott å se hvordan enkelte medarbeidere, som sier de ikke var spesielt motiverte i arbeidet sitt, har blomstret og blitt svært engasjerte etter endringsprosessen. Det er en forutsetning at man er ærlig, åpen og tydelig. Endringer kan gjøre vondt, selv om de er veldig påkrevde. Jeg opplevde å feilansette, noe som ble kostbart på mange måter. Videre lærte jeg viktigheten av alltid å dokumentere godt, og at det å bli personlig profilert på den måten jeg ble, er svært belastende. Ledelsesmessig har jeg blitt mer selvransakende, og kanskje enda mer bevisst på at enkelte egenskaper, som kanskje jevnt over er positive, også kan være utfordrende, sier Thommessen.

Omstilling

– Hva har omstillingsarbeidet hos dere konkret bestått av?

– Det er flere større endringer for å gjøre organisasjonen mer synlig, mer relevant, sikre medlemsvekst og øke produktiviteten. Dette innebærer blant annet å skape en ny organisasjonskultur, tydeligere mål og klarere arbeidsoppgaver- og roller. Dessverre har det også medført å stille litt flere krav, og kutte enkelte stillinger, utdyper han.

Bedriftsforbundet er en liten organisasjon, med få ansatte. Når det oppstår konflikter er man nær hverandre, og må håndtere situasjonen mer direkte enn i en stor organisasjon.

Thommessen mener at endringsprosesser er tøffe, både i små og store bedrifter, men medgir at det er spesielle utfordringer knyttet til omstillingsledelse i en liten bedrift:

– Når vi ikke er flere enn vi er, er det klart at det er vanskelig å holde saker konfidensielle. Konflikten gjelder jo en stor andel av arbeidsstyrken, selv om det er få personer involvert. En bedrift med få ansatte blir sårbar, og det merket vi. Jeg merket nok for sent at det pågikk mye i kulissene, men er usikker på om det handler om størrelsen på forbundet, forklarer han.

Vekst

Et strategisk mål i omstillingsprosessen har vært knyttet til vekst. Innføring av mer prestasjonsbaserte arbeidsmetoder har ført til at Bedriftsforbundet har omorganisert seg deretter, ifølge Thommessen.

– Vi jobber med synlighet, har utviklet nye tilbud for medlemmer og er kanskje enda mer opptatte av ønskene og behovene til medlemmene våre, sier han.

– Ut fra mediedekningen og kilder vi har snakket med, er det tydelig at denne prosessen ikke har vært smertefri. Hva tenker du om beskyldingene mot deg fra ansatte og tidligere ansatte – hvordan kan du som leder forsvare deg mot slike beskyldninger, og snu en slik konflikt til noe positivt?

– Nei, snarere tvert imot. Jeg forstår godt frustrasjonen til de ansatte som mistet jobbene sine, og dette har vært vanskelig for mange parter. Som leder ble jeg offentlig syndebukk og skyteskive. Jeg følte meg ganske hemmet, og som leder har man få muligheter til å forsvare seg. Jeg kunne ikke motargumentere beskyldningene i media, da det ble feil på alle måter, sier han.

Han mener den beste måten å forsvare seg på var å gjøre jobben han var satt til, og å prøve å være saklig og ryddig.

– Dette innebar blant annet å snakke mye med de ansatte som ønsket å snakke med meg, forklarer Thommessen.

Styrets tillit?

Nå har Bedriftsforbundet ny styreleder på plass. Sigfred Steien skal lede styret. Linda Furulund fortsetter som nestleder i forbundet. Hun driver bedriften Kunstgjødsel AS, et firma som kombinerer kultur og næring.

De andre styremedlemmene er Ove Bjørn Olsen, Sandviken Center AS, Håvard Tandstad, Møbeltre AS, Stina Lippestad, Lintho Steinmiljø AS, Henrik Tore Dahl, Garek Trading AS og Hans Munkevik, Snøballfilm AS.

Det gamle styret behandlet misnøyen med Thommessen tidligere i år og samlet seg ikke om mistillitserklæringen som kom. Thommessen fikk fortsette selv om varsleren varslet om dårlige arbeidsforhold i forbundet. Ifølge kilder Dagens Perspektiv har snakket med stemte fire medlemmer mot mistillitserklæringen, mens tre stemte for. Det førte til at Thommessen fikk fortsette.

Sigfred Steien har vært involvert i styre og stell i Bedriftsforbundet tidligere:

Han fikk sin første periode i forbundet som vararepresentant i 1997 og ble fast medlem i styret fra 1999.

– Jeg var nestleder fram til 2003. Da ble jeg og leder sparket da man mente det falt for mange «lik» ut av skapene. Men så hanket de meg inn igjen i 2005. Jeg satt i styret igjen fram til i 2012, da jeg ble avløst. Så kom jeg inn igjen for at par år siden, og nå altså som ny leder. Da handler jobben min som leder om det å gjøre det beste for medlemmene våre. Vi representerer jo de virkelige bedriftene her i Norge, de små og mellomstore, som utgjør hele 90 prosent av de norske bedriftene, sier Steien til Nye Troms.

Steien ønsket ikke å gi noen kommentar til denne saken, da Dagens Perspektiv tok kontakt.

– Dette må du snakke med Thommessen om, sa han.

På spørsmål om den marginale tilliten Thommessen fikk da mistillitserklæringen ble behandlet, svarer Thommessen at tillit er ferskvare.

– Jeg har opplevd å ha styrets tillit, og et godt samarbeid i så måte. Jeg har ikke oppfattet at det er noe splid i styret hva gjelder ønsker fremover, men regner med at jeg blir orientert hvis dette er riktig, sier han.

Ser lyst på fremtiden

Til tross for tøffe tak over lengre tid, ser Olaf Thommessen lyst på Bedriftsforbundets fremtid:

– Jeg ser veldig lyst på vår utvikling. Vi er nå en liten, men entusiastisk stab, med dedikerte og profesjonelle medarbeidere. Arbeidsmiljøundersøkelser viser høy grad av trivsel og mestring, og vi er godt rustet for å være den stemmen småbedriftene fortjener i det offentlige ordskiftet, med ytterligere medlemsvekst, avslutter han.

Powered by Labrador CMS