Ledelse

Digitalisering er både og

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Medbestemmelsesbarometeret opplever norske arbeidstakere at digitalisering både kan bidra til å forenkle arbeidsoppgavene, men også øke styringen og kontrollen over arbeidet.

Digitalisering er et gjennomgripende fenomen fordi det i praksis gjerne fungerer som organiserende prinsipp som forsterker eller svekker andre vedtatte organiseringsgrep, heter det.

I politiet gir for eksempel nye digitale systemer som er tilgjengelige på Ipad politipatruljene mye ny informasjon. Samtidig styres patruljene i større grad gjennom ulike digitale ordninger. På denne måten har digitalisering i arbeidslivet innebygget noen paradokser når det gjelder de grunnleggende prinsipper relatert til ledelse og styring, skriver AFI-forskerne.

Med andre ord kan demokratiseringen i arbeidslivet og den enkeltes autonomi både økes og svekkes gjennom økt digitalisering.

Det samme gjelder oppfatningene om produktivitet, samhold og følelsen av å bli overvåket.

Altså kan økt digitalisering også være én av flere faktorer som fører til mer styring og kontroll i arbeidslivet.

I årets Medbestemmelsesundersøkelse mener en stor del at informasjonsinnhentingen bidrar til en kontrollorientert kultur på arbeidsplassen. Dette funnet er ifølge AFI et paradoks i lys av at forskerne samtidig finner en nedgang i andelen som oppgir at arbeidsmarkedet endrer seg i mer autoritær retning, fra 41 prosent i 2017 til 39 prosent i 2020.

Virkningene av digitalisering i arbeidslivet er satsningsområde i den kommende arbeidslivsforskningen i AFI.

– Mange er misfornøyd med de teknologiske kommunikasjonsverktøyene, særlig når det er mange som «henger på», sier AFI-forsker Eivind Falkum.

Kilde: Medarbeiderbarometeret 2020.

 
Powered by Labrador CMS