Ledelse

Bare 13,8 prosent av styreledere i norske AS er kvinner. For 15 år siden var andelen 10,4 prosent. Økningen har vært på kun 3,4 prosentpoeng.

Gapet mellom kvinner og menn i rollen som styreledere har blitt større de siste 15 årene

Kun 13,8 prosent styreledere i norske aksjeselskap (AS) er kvinner, mens andelen kvinnelige styreledere i lag og foreninger er på 34 prosent.

Publisert Sist oppdatert

– Våre tall viser at gapet mellom kvinner og menn i rollen som styreledere de siste 15 årene har blitt større. Det er bekymringsfullt, sier direktør i Brønnøysundregistrene Lars Peder Brekk.

Bare 13,8 prosent av styreledere i norske AS er kvinner. For 15 år siden var andelen 10,4 prosent. Økningen har vært på kun 3,4 prosentpoeng.

Regjeringen vedtok i 2005 en lovendring som innebar et minimumskrav om 40 prosent kvinner i norske ASA-styrer.

Det var forventet at det skulle ha effekt på andelen kvinnelige styreledere i næringslivet. Det har ikke skjedd.

– Andelen kvinnelige styreledere har ikke fulgt den takten vi kunne forvente etter at lovendringen ble innført, sier direktør Brekk.

Liten økning i antall kvinnelige styremedlemmer

De siste tallene fra SSB viser at 85 prosent av store aksjeselskap hvor det er ti eller flere styremedlemmer har begge kjønn i styrene sine.

Mer enn 50 prosent av foretakene med 100 eller flere ansatte har begge kjønn i styret. I offentlig forvaltning og administrasjon er både kvinner og menn representert i styrene til nesten alle virksomhetene.

Veksten i delen kvinner i styre for AS er liten fra år til år – i gjennomsnitt bare vel 0,2 prosentpoeng. Fra 2019 til 2020 øke kvinnedelen fra 18,9 til 19 prosent.

Likevel kan man se en positiv vekst i alle år, og fra 2004 til 2020 har kvinnedelen økte med 3,6 prosentpoeng.

For ASA er kvinnedelen nesten 42 prosent. Dette kommer av kjønnskvotering. For delen kvinner som er daglig leder i ASA er det omvendt. Her er bare 7,7 prosent kvinner, mot 16,6 prosent i AS.

Best i Nord-Norge

Blant de kvinnene som har en rolle som leder eller styremedlem har rundt to tredjedeler utdanning på universitetsnivå.

Kvinnedelen er størst i virksomheter i næringsgruppene helse- og sosialtjenester og annen tjenesteyting, som personlige tjenester (frisering, kroppspleie med mer).

Tall for den nye regioninndelinga viser det samme bilde som tidligere. Det er i Nord-Norge vi finner flest kvinnelige styremedlemmer og styreledere.

I Nordland og Troms og Finnmark er to av ti styrerepresentanter i aksjeselskap kvinner, og fire av ti i allmennaksjeselskapa.

Svalbard kommer best ut prosentvis, der 24 prosent av alle lederne i aksjeselskap er kvinner.

Flere kvinner i frivilligheten

Blant frivillige organisasjoner er andelen kvinnelige styreledere høyere.

De siste 15 årene har andelen kvinnelige styreledere i lag og foreninger økt med seks prosent. Det viser tall fra Brønnøysundregistrene.

– Våre tall viser en stabil utvikling mellom kvinner og menn i rollen som styreledere i norske lag og foreninger, sier direktør i Brønnøysundregistrene Lars Peder Brekk.

Han synes det er gledelig at utviklingen i andelen kvinnelige styreledere i frivillig sektor er positiv, men mener det ikke er grunn til å hvile på laurbærene.

En stor del av aktiviteten i idretts- og kultur-Norge er basert på frivillighet.

Flere kvinnelige gründere

Tall fra Brønnøysundregistrene viser at nesten fire av ti gründere i Norge er kvinner.

Oslo var i fjor det fylket med størst andel kvinnelige gründere, mens Møre og Romsdal peker seg ut som det fylket med størst økning i andel kvinnelige gründere, med åtte prosentpoeng økning fra 2004 til 2019.

– Våre tall viser en jevn utvikling mellom kvinner og menn som registrerer enkelpersonforetak, sier direktør i Brønnøysundregistrene Lars Peder Brekk.

I 2019 utgjorde kvinner 38,7 prosent av alle som oppretter enkeltpersonforetak.

– Vi skulle gjerne sett at andelen kvinnelige styreledere i aksjeselskaper var mer lik utviklingen i antall kvinnelige gründere, sier Brekk.

Powered by Labrador CMS