Ledelse

– Jeg er veldig glad for at Bufdir-direktør Mari Trommald har sagt ja til å fortsette som Arbeidsgiverrådets leder ut 2021, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup.

Nå skal sjefene i staten bli tydeligere

Statlige arbeidsgivere rigger seg for fremtiden og setter seg mål om endringsevne, kompetanse og tydelighet.

Publisert Sist oppdatert

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har revidert arbeidsgiverstrategien i staten.

Målet med strategien er, som det heter, «å bidra til at virksomhetene i staten oppfyller sine samfunnsoppdrag gjennom å rekruttere, utvikle og beholde kompetente medarbeidere».

I den nye arbeidsgiverstrategien for statlige virksomheter er det satt tre mål:

  1. Endring og omstilling: Statlige virksomheter har høy endringskapasitet og gjennomfører gode omstillingsprosesser.

  2. Kompetanse: Statlige virksomheter møter fremtidens kompetansebehov

  3. Tydelige arbeidsgivere: Statlige virksomheter har ledere som er kompetente og tydelige i arbeidsgiverrollen.

Målene er satt i en ny strategi som departementet og Statens arbeidsgiverråd har arbeidet med det siste året. Strategien skal gjelde fram til 2023, og er en revisjon av statens tidligere arbeidsgiverstrategi.

– Vi vet ikke nøyaktig hvordan fremtiden blir, men vi vet at digitalisering og ny teknologi vil prege alle deler av samfunnet, og at innovasjon blir viktig for å møte demografiendringene og strammere budsjetter. Vi må derfor utvikle en kultur for å tenke nytt, sørge for at vi har kompetanse til å ta nye løsninger i bruk, og ikke minst ha ledere som bygger opp under sine ansatte i disse prosessene, sier kommunal og moderniseringsminister Nikolai Astrup.

Arbeidsgiverråd

Statens arbeidsgiverråd ble etablert i 2017, for å «knytte virksomhetene tettere på utviklingen av arbeidsgiverpolitikken, ved å gi råd, informasjon og kunnskap til Kommunal- og moderniseringsdepartementet». En evaluering av rådets første periode viser at denne tette kontakten med virksomhetslederne i staten har vært verdifull for departementet. Men opprettelsen av rådet har også møtt kritikk fra fagforeningene. Det er særlig rådets ambisjoner om å revidere avtaleverket for arbeidstakerne i staten som har vakt harme.

– Halvparten av rådets medlemmer forlenger sin periode ut 2021, mens den andre halvparten av plassene fylles av nye medlemmer fra høsten. På den måten sikrer vi kontinuitet i rådets arbeid, sier Astrup.

Det er vel mer når det gjelder hvordan vi skal oppnå målene vi kan ha ulike meninger

Direktør for Bufdir, Mari Trommald, fortsetter som leder av rådet.

Foto Leder i LO Stat, Egil André Aas.

Hvordan er viktigere enn hva

Leder i LO Stat, Egil André Aas, påpeker at dette jo er «en revidert strategi av den som kom i 2016, og slik sett ligger det ikke noe revolusjonerende nytt der».

– De tre hovedmålene er det jo ingen uenighet om. At vi i staten skal ha endringskapasitet, gode omstillingsprosesser, kan møte kompetansebehovet som etterspørres og ha klare og kompetente ledere er noe vi også ønsker, sier Aas til Dagens Perspektiv.

– Det er vel mer når det gjelder hvordan vi skal oppnå målene vi kan ha ulike meninger, framhever LO Stat-lederen.

Og da tenker han spesielt på hvordan partsamarbeidet fungerer, både innad i staten og gjennom trepartssamarbeidet.

– Akkurat der mener jeg det ligger et forbedringspotensial. Spør du meg så burde det ha vært et punkt fire, som sier at staten vil ha «et nært og godt og tillitsbasert samarbeid med de ansatte for å oppnå målene».

Powered by Labrador CMS