
Derfor bok
– Alle tjener på at ledere og gründere tar kloke valg når de ansetter
Etter mange samtaler med gründere og ledere som hadde ansatt feil, bestemte hodejeger Kristin Westreng Aas seg for å skrive bok om det grunnleggende innenfor rekruttering og utvelgelse.
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– Jeg ville skrive en bok som er lettlest og tilgjengelig for ledere og andre som vil lære mer om faget. Ledere og de som ikke er rekrutteringsspesialister er som regel ikke kjent med forskningen, lovverket rundt ansettelser og beste praksis.
Hva er de viktigste poengene som kommer frem?
– Økt rekrutteringskompetanse i næringslivet er avgjørende for at kompetanse skal komme til sin rett. Samt en annerledes og engasjerende tilnærming til hvordan magefølelse og bias (forutinntatthet / skjevhet red.anm) bidrar til diskriminering, og hvordan alle taper på dette. Både bedrifter, samfunn og kandidater.
Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?
– Formen er annerledes. Metodene og forskningen er på ingen måte nye, men formatet det presenteres i er mer tilpasset de målgruppene som ikke har lyst til å lese om faget i klassisk pensumlitteraturformat. Boken er praktisk, den er en «how to»-guide, litt inspirert av kokebokformatet.
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Jeg ble litt overrasket over hvor mye jobb det var etter manuset var levert inn første gang, det var jo bare en tredjedel av jobben.
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Når det gjelder boken, så er den nok mer personlig enn fagbøker flest. Jeg bruker mange eksempler fra eget arbeid, alt fra stillingsannonser til de gangene jeg har merket hvordan jeg farges av bias i intervjusituasjoner. Som en type fagbok for ledere og HR, så er den mindre teoretisk og mer muntlig i formen. Det har vært helt bevisst. Ambisjonen min har vært å skrive en bok som folk orker å lese, og form har derfor vært viktig.
Hva vil du oppnå med boken?
– Et næringsliv der flere ansettelser baseres på objektive kriterier og kompetansekartlegging. Der folk ansettes fordi de har kompetansen, og hvor ledere og særlig gründere tar kloke valg når de ansetter. Det tjener alle på.
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?
– Jeg vil at de skal få aha-opplevelser underveis, og vissheten om at de har en oppslagsbok de kan bruke når de trenger den. Det er flere lister og oppskrifter i boken, så den er ment å kunne hentes frem ved behov. Jeg vet om flere som alt bruker den som huskeliste for referansesjekk og har testet oppskrifter for stillingsannonser som skiller seg ut.
Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?
– Mange samtaler med gründere og ledere som har ansatt feil, og som ikke kjenner til det grunnleggende innen rekruttering og utvelgelse. Ikke alle har budsjett til å hente inn ekstern hjelp, men en bok kan faktisk spare dem for å gjøre de feilene de fleste ledere faktisk gjør.
Kan du nevne én person du håper leser boken?
– Oi, det har jeg faktisk ikke tenkt på! For min del er det viktig at særlig gründere leser den. De tar stor personlig risiko økonomisk, og trenger virkelig å kjenne de metodene som gjør at de ikke ansetter feil.
Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?
– «Tenke fort og langsomt» av Daniel Kahneman. Teorien hans om system 1 og 2 bruker jeg selv som referanse i boken. Jeg anbefaler den fordi beslutningsteori, og det å ha en forståelse av hvordan vår egen hjerne opererer, er nyttig.
Hvilken forfatter har betydd mye for deg?
– Knut Hamsun, faktisk. Tidlig i tenårene leste jeg mye Hamsun. Det penset meg deretter inn på Dostojevskij og andre spennende forfattere. I voksen alder har Ian MacEwan gitt meg noen fantastiske leseropplevelser. Hans vinklinger er gjerne litt annerledes. Og det å tørre og gjøre det litt annerledes, har vært nøkkelen for min del på flere områder.