Ledelse

Illustrasjonsfoto

– Det må da kunne gå an å si at «det kommer an på»

Bombastiske løsninger og sannheter dominerer, men innad i forskningsmiljøet er det uenigheter. Kan man egentlig ha en konsistent lederstil?

Publisert Sist oppdatert

Susann Gjerde er førsteamanuensis ved Institutt for Ledelse og Organisasjon ved Høyskolen Kristiania, og hun tar et oppgjør med dagens «bombastiske løsninger og sannheter» innen ledelsesforskningen. Hun trekker blant annet fram Stein Amundsen (Høgskolen i Innlandet) og Øyvind Martinsen (BI) sin forskning som sier at medarbeidere som får mer ansvar og myndighet presterer bedre. Studien har blitt publisert i både «The Leadership Quarterly» og «Journal of Leadership & Organizational Studies», og har den siste tiden også blitt omtalt på forskning.no. Hun mener at absolutte konklusjoner er problematiske.

– Jeg skulle ønske at det var sant at man gjennom å gi medarbeidere mer ansvar og myndighet kunne ansatte som presterer bedre. Men er det ikke naturlig at man gir et mer fritt spillerom til de ansatte som presterer svært godt enn til dem som underpresterer? spør hun.

Kritikken hennes er bygget på at Amundsen og Martinsens studie drar konklusjoner ut i fra observasjoner på ett tidspunkt: et stillbilde.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS