Ledelse

Det er etablert flere internasjonale møtearenaer og nettverk for nasjonale sjefssykepleiere og sjefsjordmødre, eksempelvis i regi av Verdens helseorganisasjon og EU.

Norge kan få nasjonal sjefssykepleier og nasjonal sjefsjordmor

De fleste land har fast nasjonal sjefssykepleier og sjefsjordmor. Nå ber regjeringen Helsedirektoratet om å formalisere funksjonene her til lands også.

Publisert Sist oppdatert

I Norge har nasjonal sjefssykepleier og nasjonal sjefsjordmor i stor grad blitt ivaretatt av ulike medarbeidere i Helsedirektoratet.

– Sykepleiere og jordmødre har viktig kunnskap og kompetanse, og vi ønsker at de i størst mulig grad kan være med på utviklingen av tjenestene. Å få på plass fast nasjonal sjefssykepleier og sjefsjordmor kan være et steg på veien mot dette, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Regjeringen har nå gitt et oppdrag til Helsedirektoratet om å få på plass forutsigbare og tydelige rammer for disse funksjonene i Norge.

I oppdraget legges det til grunn at nasjonal sjefssykepleier og nasjonal sjefsjordmor skal være operative og at de skal ha en rolle både nasjonalt og internasjonalt. Det vil trolig bli den påtroppende regjeringens oppgave å innføre de nye funksjonene.

Større påvirkningskraft

De fleste andre land har allerede nasjonal sjefssykepleier og sjefsjordmor. Hensikten er blant annet at sykepleiere og jordmødre skal kunne påvirke utviklingen og planleggingen av de nasjonale helse- og omsorgstjenestene.

Det er etablert flere internasjonale møtearenaer og nettverk for nasjonale sjefssykepleiere og sjefsjordmødre, eksempelvis i regi av Verdens helseorganisasjon og EU.

I Norge har funksjonene til en viss grad blitt ivaretatt på ad-hoc basis, og uten noen faste rammer for hvem som fungerer i dem, og hvordan disse kan bidra i utviklingen av tjenestene nasjonalt.

Helsedirektoratet har vanligvis representert Norge i internasjonale sammenhenger der det har vært nødvendig å stille med disse funksjonene.

– Vi vet at flere har ønsket å få etablert nasjonal sjefssykepleier og sjefsjordmor i Norge. Gjennom dette oppdraget legger vi opp til at disse funksjonene får en definert ramme, slik at myndighetene kan bruke kompetansen og kunnskapen til sykepleiere og jordmødre enda mer, både i Norge og i resten av verden, sier Høie.

Powered by Labrador CMS