Ledelse

– Optimisme ­trigger ­motivasjon

Lager optimistiske ledere seg bedre muligheter for å lykkes enn såkalte realister og pessimister? Ekspertene Ukeavisen Ledelse har snakket med mener at begrepet må fylles med innhold før det kobles til entusiasme og håp. Optimismen kan likevel være god å ha når du skal overbevise andre og deg selv.

Publisert Sist oppdatert

Når ledere forventer at gode ting skal skje, er de optimister. Optimisme er knyttet til forventninger om fremtiden, forteller Daniel Adriaenssen, Dagny Adriaenssen Johannessen og Jon-Arild Johannessen i boken Den nye organisasjonspsykologien: Positiv psykologi og positivt lederskap.

Forfatterne diskuterer blant annet om ledere kan lære seg å bli mer optimistiske, og hva optimisme har å si for god ledelse og måloppnåelse. De belyser også sammenhengen mellom optimisme og entusiasme. De peker på at forskning har identifisert tre dimensjoner som forklarer hvorvidt vi har en pessimistisk eller optimistisk grunnholdning: Den pessimistiske grunnholdningen søker permanente, universelle og eksterne forklaringer. En optimistisk grunnholdning, derimot, har temporære, spesifikke og interne forklaringer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS