Ledelse

– Rådmenn administrerer for mye og leder for lite

Når den administrativt orienterte måten å lede på er hovedperspektivet, skapes det mye frykt. I stedet må en kultur som fremelsker kritiske røster etableres, mener ledelseskonsulent.

Publisert Sist oppdatert

Toppledere i det offentlige har en tendens til å vegre seg for å lede, og i stedet bli administratorer, sier ledelseskonsulent Kjell Dahl til Kommunal Rapport.

– Suksesskriteriet for å få til endring overfor brukerne og pasienter, er at mellomlederne får det til. De står i spennet mellom brukerne og toppledelsen og har mange utfordringer å bære. De fleste er lojale oppover, men det kan tyte over av frustrasjon dersom de ikke får støtte fra topplederne, sier han til avisen.

Derfor er Dahl opptatt av at topp- og mellomlederne jobber sammen og avklarer forventninger til hverandres roller og oppgaver.

Han mener en del rådmenn og toppledergrupper ignorerer både fagene og personene, og at fagutøverne også må ha samhandlingskompetanse.

– Uten dette blir spesialkompetanse en farlig kompetanse. Moderne ledelse er også å skape felles fagforståelse i organisasjonen, om at det er «slik vi gjør det her». De prosessene som dette krever må ledes fra toppen, sier han til Kommunal Rapport.

Han mener det skapes frykt i organisasjonen når den administrative måten å lede på blir hovedperspektivet. Dette fører igjen til disiplinering.

– Ansvaret går tilbake til topplederne, som må lage en kultur som fremelsker kritiske røster. De prosessene man ønsker skal leve nede i organisasjonen, må også leve i toppledelsen, påpeker han.

Powered by Labrador CMS