Statsminister Jens Stoltenberg (Ap), LO-nestleder Gerd Kristiansen og Ap-statsråd Rigmor Aasrud mener tipunktsplanen er et godt grunnlag for å få bukt med ufrivillig deltid.

LO feirer seier på heltid

Publisert: 29. mars 2011 kl 08.26
Oppdatert: 29. mars 2011 kl 08.19

I helgen vedtok SV-landsmøtet lovfestet rett til heltidsarbeid. Arbeiderpartiet går ikke like langt, men nesten.

– Vi er veldig godt fornøyde. Nå blir heltidsarbeid normaltilstanden i norsk arbeidsliv. Dette er så nær en lovfesting man kan komme, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen til NTB.

Mandag la en arbeidsgruppe ledet av fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud fram en tipunktsplan mot ufrivillig deltid for Aps sentralstyre. Utvalget foreslår blant annet å øke stillingsbrøken til deltidsansatte som over flere år har jobbet mer enn stillingen tilsier.

I dokumentet anslås det at denne rettigheten skal tre i kraft etter fire års ansettelse, men dette er ifølge Aasrud bare et forslag.

Forrang

Arbeiderpartiet går ikke eksplisitt inn for å fjerne unntaksbestemmelsen i arbeidsmiljølovens paragraf 14.3, slik LO har krevd. Bestemmelsen sier at deltidsansatte skal gis forrang ved nyansettelser, forutsatt at dette ikke er til vesentlig ulempe for bedriften.

– Vi mener at det beste ville være å stryke dette halehenget, men det får vi eventuelt komme tilbake til når vi diskuterer hvordan de nye lovbestemmelsene skal utformes, sier LO-nestleder Gerd Kristiansen.

Saken fortsetter under annonsen

Ap-utvalget slår fast at fortrinnsretten som ble innført i 2005 ikke fungerer etter hensikten. Den skal gjøres reell, loves det, blant annet ved at flere saker trekkes inn til tvisteløsning. Men Aasrud utelukker ikke at unntaksbestemmelsen i loven kan bli fjernet, slik LO jobber for.

– Vi må gå ordentlig igjennom dette, så får vi komme tilbake til saken, sier hun.

Planen skal behandles på Ap-landsmøtet i april. Dersom landsmøtet samler seg om løsningen og regjeringspartnerne godkjenner den, vil regelverket bli skrevet inn i den reviderte arbeidsmiljøloven som etter planen skal legges fram for Stortinget i løpet av året.

Balanse

LO-nestleder Gerd Kristiansen sier hun er godt tilfreds med dokumentet, og sier endringene vil innebære et krafttak for flere heltidsansatte.

– Det er ikke tvil om at dette vil gagne de mange som jobber ufrivillig deltid i dag, i all hovedsak kvinner, sier hun.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vedgår at det er et problem at mange som ønsker en høyere stillingsprosent ikke får det.

Saken fortsetter under annonsen

– De er i realiteten deltidsarbeidsløse, og det ønsker vi å gjøre noe med. Utfordringen er at vi ikke samtidig må ødelegge for dem som ønsker å jobbe deltid, sier han.

– Dessuten må vi huske på at lovverket også vil gjelde for private bedrifter, der det kan være andre hensyn å ta enn i det offentlige. Det er blant annet helt umulig å innføre en generell rett til heltid for alle i deltidsjobb, sier Stoltenberg.

Han legger til at deltidsstillinger er en avgjørende forutsetning for å få flere over på graderte sykmeldinger. Det gjelder også for uføre og pensjonister som ønsker å jobbe litt ved siden av trygdeytelsene. (©NTB)