Samfunnsansvar

Klimagassutslippene økte for første gang på 5 år

Publisert Sist oppdatert

De foreløpige tallene for klimagassutslipp i 2015 viser at utslippene fra norske områder totalt var 53,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Dette gir en økning på 1,5 prosent sammenlignet med 2014.

De norske klimagassutslippene øker dermed for første gang siden 2010.

Etter en mangeårig trend med reduksjon i utslipp av klimagasser, økte utslippene i 2015 med i underkant av 0,8 millioner tonn CO2-ekvivalenter sammenlignet med 2014, melder Statistisk sentralbyrå fredag. Det er hovedsakelig oppgang i karbondioksidutslipp fra olje- og gassutvinning og industri som er grunnen til økningen, heter det.

Olje- og gassutvinning og industri økte mest

Klimagassutslippene fra olje- og gassutvinning var 15 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2015, en økning på mer enn 0,3 millioner tonn, eller 2,3 prosent siden året før. Økningen skyldes i stor grad økt bruk av naturgass offshore, melder SSB.

Utslipp fra olje- og gassutvinning utgjør 28 prosent av de totale klimagassutslippene, og er dermed fortsatt den viktigste bidragsyteren til utslipp fra norsk territorium.

Industri og bergverk var den nest viktigste bidragsyteren med et utslipp på 12 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2015. Utslippene økte med 3,1 prosent, i forhold til 2014. Innen industri og bergverk er det produksjon av kunstgjødsel og oljeraffinering som har størst økning i utslipp i 2015.

Utslipp fra energiforsyning gikk ifølge SSB ned 0,9 prosent, mens oppvarmingsutslippene økte med 2,2 prosent. Utslipp fra jordbruk økte med 1,7 prosent sammenlignet med 2014, noe som hovedsakelig skyldes en økning i antall sauer, samt en økning i bruk av kunstgjødsel, skriver SSB i sin analyse.

Økt salg av drivstoff førte til at utslipp fra veitrafikk økte med om lag én prosent sammenlignet med 2014. Stadig flyttes personbiltrafikken fra bensindrevne til dieseldrevne biler, noe som resulterer i at utslippene øker for dieselbiler og synker for bensinbiler, melder SSB.

Tallene som ble presentert i dag er foreløpige, og vil bli revidert i desember.

Venstre i harnisk

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen sier i en pressemelding at økningen dessverre ikke er overraskende.

– En stor del av veksten skyldes olje- og gassutvinning, og da særlig økte utslipp fra felt som ble åpnet det siste tiåret, sier Helgesen.

Han påpeker samtidig at tallene er i tråd med framskrivningene fra Miljødirektoratet.

– De viser at petroleumsutslippene kommer til å nå toppen rett før 2020, for deretter å avta, sier han.

Venstres partileder Trine Skei Grande mener utslippstallene viser at behovet for nye klimatiltak er større enn noen gang. Hun kommer med en utilslørt trussel før budsjettforhandlingene til høsten.

– Statsbudsjettet for 2017, som regjeringen arbeider med nå, må bli tidenes miljø- og klimabudsjett. Hvis det ikke blir det, så har ikke denne regjeringen noen framtid, sier Grande til NTB.

Oljeboring nær iskanten er ikke svaret, advarer hun. Det som må til, er et grønt skatteskifte og nye klimatiltak.

– Det må regjeringen ta inn over seg dersom den vil ha flertall for sitt statsbudsjett til høsten, sier Venstre-lederen til NTB.

Powered by Labrador CMS