Samfunn

Søknadene fra asylanter som kom over Storskog i 2015 som er realitetsbehandlet har i stor grad endt i utsendelse.

Ni av ti behandlede Storskog-søknader avvist

Knappe 5.500 personer uten Schengen-visum søkte asyl i Norge etter å ha kommet over Storskog i fjor. Regjeringens avgjørelse om å prioritere utsendelser er i full gang - så langt har nesten ni av ti behandlede søknader blitt avslått.

Publisert Sist oppdatert

Totalt har UDI realitetsbehandlet 1142 av søknadene til asylsøkerne som kom over Storskog i 2015. Av disse er 111 innvilget, mens 1031 søknader er avslått, viser UDI-tall, senest oppdatert ved inngangen til mai.

På grunn av den omfattende tilstrømmingen av asylsøkere høsten 2015 bestemte regjeringen at søknadene til "åpenbart grunnløse" asylanter skulle prioriteres, for å få fortgang i utsendelsene av disse.

UDI opplyser at andre halvår 2016 vil brukes på asylsøkere som sannsynligvis har beskyttelsesbehov, og er derfor sikker på at størrelsesforholdet mellom utsendelser og innvilgelser vil endre seg drastisk i løpet av høsten.

– Det er grunn til å tro at dette størrelsesforholdet vil endre seg. UDI er instruert om å prioritere avslagssaker i Storskog-porteføljen. Fra annet halvår vil vi konsentrere oss om saker som antas å ligge an til innvilgelse. Mange saker vil nå bli realitetsbehandlet i Norge, og mange av søkerne er syriske borgere. Det er grunn til å tro at majoriteten av disse vil ha krav på beskyttelse i Norge, skriver asylavdelingen i UDI til Dagens Perspektiv.

Ingen asylsøkere har kommet over Storskog etter november 2015, men 1246 personer som ankom Finnmark i fjor har forlatt mottak uten å oppgi ny adresse. Disse har "sannsynligvis reist videre til andre europeiske land, eller de kan dukke opp i mottakssystemet igjen senere," skriver UDI i en mail til Dagens Perspektiv.

Dermed gjenstår 3051 asylsøkere fra Storskog-porteføljen. Om UDIs anslag stemmer vil omtrent 75 prosent av de som søkte asyl i Finnmark høsten 2015 få innvilget sin søknad.

De seneste tallene viser at 32330 personer har søkt asyl i Norge siden inngangen til 2015, hvorav 1185 har ankommet i 2016. Drøyt en tredel av totalen er fra Syria.

Saken er en del av serien "Innsikt i ettertid". Analysen "Panikken på Storskog" er publisert i den nyeste utgaven av magasinet Plot, og vil snart være å lese på Dagens Perspektiv.

Powered by Labrador CMS