Kvinner i ledelse
På tide å utvide perspektivet litt?
Kjønnsbalanse er strevsomt, men både politikere, hodejegere og kvinner kan bidra med langt mer enn Dagens Perspektiv og Magne Lerø gir dem æren for.
SYNSPUNKT | Ifølge Magne Lerøs lederartikkel i Dagens Perspektivs «hjelper det lite hva politikerne finner på» og «det vil neppe komme noe ut av en felles standard for hvordan hodejegere skal jobbe for å få fram aktuelle kvinnelige leder». Med andre ord får vi bare godta det vil ta 168 år til før menn og kvinner opplever økonomisk likestilling.
Det blir for enkelt og passivt når Lerø påstår at politiske initiativ ikke kan skape endring. Pappapermen er et godt eksempel på det motsatte. Du skal lete lenge for å finne noen som ikke er enig i at dette har økt likestillingen i Norge.
Vi må alle bidra til økt likestilling, men også der har Lerø en veldig pessimistisk innstilling til hvordan en gruppe som oss hodejegere kan bidra, og hvor mye vi faktisk kan være med å skape mangfold og mer likestilling.
I Dagens Perspektiv forenkler Lerø hodejegerens rolle til en passiv mottager av et oppdrag, og at rollen kun er å «lete fram og vurdere hvilke kandidater de mener passer best til den lederjobben som skal besettes». Som jeg sa i møtet med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland, og som Dagens Perspektiv siterer meg på i sin leder, mener jeg at vi som hodejegere ikke har vært modige nok på å utfordre kundene våre til å tenke bredt i rekrutteringsprosessen.
Dette er en viktig del av vår oppgave og gjelder spesielt når vi utformer kravspesifikasjonene til nye stillinger, som er helt førende for hva slags kandidater som i neste omgang vurderes som rett for rollen. I et oppdrag har kunden ofte en bestemt tanke om spesifikasjoner og bakgrunn til sin favorittkandidat. I det daglige utfordrer jeg derfor kundene til å tenke bredere, og gjerne utenfor boksen, når de definerer hva slags kandidat de leter etter. Det gjelder fagbakgrunn, bransjeerfaring, alder, kulturell bakgrunn og selvsagt kjønn.
Magne Lerøs leder er generaliserende ved å påstå at hodejegere kun er «opptatt av å løse oppdragene de får på minst mulig tid», og gammeldags når den påstår at «hvis de ikke får spesifikt beskjed om at de skal ha med en kvinne, anstrenger de seg ikke spesielt for å spa opp en kvinne». Her reagerer jeg i tillegg på ordbruken om å «spa opp en kvinne», som om at det ikke skulle finnes kvalifiserte kvinner.
Dagens Perspektivs leder går nemlig i den fellen at den innbiller seg at det ikke vil være mulig å finne kvinnelige kandidater til topplederroller fordi «det er vitterlig færre kvinner som har den erfaring man leter etter når en toppsjef i en stor bedrift skal ansettes».
Dette er et ypperlig eksempel på hvorfor vi trenger gode hodejegere som våger å utfordre etablerte sannheter og fordommer.
Det er ingen automatikk i at kandidaten til en lederstilling må ha samme erfaring som den gamle lederen for å lykkes i jobben. Det er langt viktigere hva slags personlighet vedkommende har, og hvilket potensial personen har til å utvikle seg selv og organisasjonen. Og dette blir enda viktigere i tiden fremover, når ny teknologi endrer verden og stadig flere bransjer konvergerer så raskt at vi alle er «utdaterte» om noen få år.
Trine Larsen er Managing Partner i rekrutteringsselskapet Hammer og Hanborg.