yara

Mye klimaeffekt i en liten ting. I det stille, og over mange år, har ingeniørene til Yara jobbet med et stort miljø-prosjekt. Bak: Alf Holmelid, seniorråd-giver ved Universitetet i Agder.

Samfunn: Klimahåp: Gir klimahåp

En håndfull ingeniører i Porsgrunn kan hamle opp med klimagassutslipp tilsvarende 100 millioner tonn CO2 i året med sin oppfinnelse. Det er dobbelt så mye som Norge slipper ut samlet. I all stillhet har denne teknologien allerede fjernet klimagasser tilsvarende halvparten av Norges utslipp.

Publisert Sist oppdatert

Mens miljøbevegelsen og politikerne gjør seg klare til Paris-toppmøtet om verdens klima, setter pressens kommentatorer seg godt til rette og venter på nyhetene. Ingen forventer det store gjennombruddet denne gangen heller, selv om værfenomenet El Niño er ekstra kraftig i år, og til tross for at tidenes superorkan nettopp har truffet vestkysten av Mexico med enorm kraft.

Utslippene av klimagasser fra menneskelig aktivitet stiger, togradersmålet virker som en fjern utopi, selv om virkningene av bare to graders global oppvarming i seg selv vil være dramatiske. Få tror det er mulig å få til noe som monner. Vekslende norske regjeringer har de siste årene lovet å redusere utslippene med 30 prosent, 40 prosent og noen lovet enda mer. Når dette skrives er det ennå uvisst om politikerne oppnår en avtale i Paris. Men om de gjør det, vil de forpliktende løftene ligge fram i tid. Og de vil være målsetninger, ikke realiteter som er oppnådd.

I Kyoto i Japan lovet Norge i 1997 å stabilisere sine utslipp av klimagasser målt mot 1990-nivå. Men veitrafikken slipper ut mye mer enn før. Skipsfart og luftfart øker jevnt og trutt, og utslippene fra olje- og gassproduksjon i Norge har økt med 91 prosent i perioden frem til 2014. Nå skulle pilene ha begynt å peke nedover.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS