Samfunn

VEDTATT LAGT NED: Torshov transittmottak, som drives av Norsk Folkehjelp.

Halv seier for de ideelle organisasjonene

Regjeringen må iverksette tiltak som styrker de ideelle og kommunale aktørenes andel i asylmottaksmarkedet, mener et flertall i Stortingets kommunalkomité.

Publisert Sist oppdatert

Det ble utfallet av Kommunalkomiteens innstilling i dag. Stortinget skal stemme over det om ei uke.

Dagens Perspektiv har over en lengre periode skrevet om hvor lukrative velferdstjenester er for kommersielle aktører. Sist om asylmottak hvor særlig de to gjenværende ideelle organisasjonene Norsk Folkehjelp og stiftelsen SANA frykter å bli skviset helt ut av mottaksarbeidet, etter UDIs siste nedleggingsvedtak. Åtte av ti mottak drives etter det av kommersielle selskap.

De satt derfor sin lit til SVs stortingsrepresentanter Karin Andersen og Heikki Eidsvold Holmås som fremmet et forslag som skulle sørge for at de ideelle og kommunale aktørene fikk styrket sin utsatte posisjon i asylmottaksarbeidet.

LES MER:

«De ideelles andel skal styrkes»

I dagens innstilling råder Kommunal- og forvaltningskomiteen Stortinget til å be regjeringen «iverksette tiltak for å styrke de ideelle og kommunale driftsoperatørenes andel i asylmottaksmarkedet».

Videre skal regjeringen utarbeide (nye) kriterier for opprettelse, videreføring og nedlegging av mottak «som ivaretar Stortingets pålegg om å sikre kvalitet i tilbudet og en god balanse mellom kommunale, ideelle og private aktører, og som bidrar til god integrering, beredskap og geografisk spredning».

Det er Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre, Senterpartiet og SV som utgjør flertallet i komiteen. Høyre og Fremskrittspartiet stemte imot. Stortinget skal stemme over forslaget 20. juni.

Vi forventer selvsagt at justismyndighetene nå umiddelbart følger opp

– Forventer at dette følges opp

Foto HALV SEIER: Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Killi Westhrin.

– En halv seier, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Killi Westhrin i en kommentar til Dagens Perspektiv. Hun har frontet de ideelle aktørenes reaksjon på utviklingen den siste tiden.

– Vi forventer selvsagt at justismyndighetene nå umiddelbart følger opp. Vi ser fram til prosessen med å realisere Stortingets vedtak.

De ideelle organisasjoners ønske om at beboerarbeid og lokalsamfunnsutvikling skulle tatt inn i kriteriene for anbud fikk ikke flertall.

Powered by Labrador CMS