Arbeidsliv

Det er flere ting man må tenke grundig igjennom når man skal hente medarbeidere i utlandet.

Den globale kampen om de beste medarbeiderne

Publisert Sist oppdatert

Alle vil ha så gode medarbeidere som mulig. Men med økende globalisering er konkurransen om disse stadig tøffere, selv med økende lokal arbeidsledighet.

Det mener en rekke danske toppledere som Berlingske Tidende har snakket med om det å skaffe seg det største internasjonale talentene.

Sjef for rekruttering i den danske motekjeden Bestseller med over 5700 butikker og 15.000 ansatte spredt over hele verden, Rasmus Niemann Kjær, mener den største utfordringen med å hente talenter fra den store verden er at de ofte kommer med familie.

– Begge ektefeller må føle at de trives i Danmark, og det kan være utfordende, sier han til Berlingske.

I Bestseller forsøker man å løse dette gjennom forskjellige nettverk for de ansatte som også har spesialisert seg på å ta vare på ektefeller.

Lisbeth Møller som er visedirektør for personal ved Københavns Universitet peker på at det kan være en veldig sårbar situasjon for en familie som følger med en rekruttert internasjonal forsker.

Hun opplever at nordens største konkurransefortrinn når en skal hente internasjonale talenter er vår balanse mellom arbeid og fritid. Dessuten hjelper det godt på at København anses som en attraktiv by. Språket teller derimot negativt.

Lars Dahl Christensen er leder for HR i Jysk. Han opplever at utlendinger ikke kjenner til merkevaren, og at det kan være utfordrende når man vil tiltrekke seg flinke folk. Når de skulle ekspandere til Hellas, måtte de overlate mye av det kulturelle brobyggerarbeidet til kontoret i Ungarn, som er litt tettere på og har en bedre forståelse for gresk kultur. Jysk har kun ansatte grekere i Hellas, men alle ledere har måtte komme på ledelsessamlinger i Danmark og lære om skandinavisk kultur, forteller han.

Powered by Labrador CMS