Samfunn

Svein Gjedrem

Svein Gjedrem: Vi går mot en ny tid i offentlig sektor

– Det stjeles fra lasset. Man tar penger fra budsjettene og sender regningen nedover i systemene.

Publisert Sist oppdatert

Den tidligere sentralbanksjefen og departementsråden i Finansdepartementet, Svein Gjedrem, hadde noen advarende ord til ledere i offentlig sektor tirsdag i regi av Direktoratet for statlig økonomistyring, DFØ.

Den erfarne økonomen har sett nærmere på de lange utviklingstrekkene i norsk økonomi og har gjort seg noen bemerkninger.

– Fremover vil det bli økt krav til effektivitet, hevder han.

Logikken er enkel og nådeløs. Statens utgifter har økt jevnt og trutt, men siden innføringen av handlingsregelen i 2001 har det ikke gjort vondt. Og i den samme perioden har skattenivået i praksis vært låst.

– Ulike regjeringer valgte å låse skattenivået i handlingsregelens tid, sier Gjedrem.

Historisk økte skattenivået i Norge med ti prosentenheter tiår etter tiår og i takt med utgiftsnivået, frem til skattenivået ble låst på 80- og 90-tallet. Deretter kom handlingsregelen.

– Utgiftene som andel av BNP har økt ganske markert, og nokså uavhengig av hvem som har sittet med regjeringsansvaret, sier han.

"Jeg forventer ikke applaus"

Til de som er bekymret for at Norge skal ha et for lavt skattenivå i fremtiden har forvaltningseksperten noen oppmuntrende ord: – Dere skal ikke bekymre dere nevneverdig. Skatten må opp. Man kan ikke fortsette uttrekket fra oljefondet veldig lenge.

Dessuten har antallet ansatte i staten og de underliggende etatene økt med 30 til 40 prosent de siste ti årene.

– Hvorfor skjer dette? spør Gjerdrem retorisk og gir selv svaret: – Det stjeles fra lasset. Man tar penger fra budsjettene og sender regningen nedover i systemene.

Færre departementer

Han tror de nye tidene vil komme fortere enn mange i dag forventer. Innen en valgperiode eller der omkring. Når man samtidig vet at rikere befolkning etterspør flere tjenester og at produktivitetsveksten i de tjenestene som det offentlige tilbyr som regel er lavere enn ellers i økonomien, er konklusjonen i analysen at det vil måtte bli nødvendig med flere reformer.

– Vi må ha flere reformer. Store eller små, vi tar det vi kan få, sier Gjedrem og peker på flere tiltak foreslått av OECD i rapporten Value for Money fra 2013 som blant annet pekte på at færre departementer kunne være en løsning.

–Innfør bemanningsplaner

Gjedrem tror det er behov for sterkere styring fra toppen av virksomhetene. Fra sin tid i Finansdepartementet høstet han god erfaring med å lage bemanningsplaner for de neste fem årene.

– Dersom man bygger inn en nedbygging av antallet ansatte på kanskje 10 til 15 prosent på sikt istedet for å planlegge etter stillinger, kan man klare å få bemanning ned, forelslo han til en lamslått sal etatsledere.

– Jeg forventer ikke applaus, avsluttet Gjedrem tørt.

Powered by Labrador CMS