Arbeidsliv

Drømmejobb? Ikke for dagens unge.

Unge skyr oljesektoren

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Pwc slår fast at olje- og gassbransjen er minst populær blant unge karrierejagere. Mens 14 prosent av de som svarte i Pwc-undersøkelsen mente de rett og slett aldri kunne jobbe med olje- og gass, var det kun 6 prosent som mente de aldri kunne jobbe med andre sider av energibransjen.

Det kommer frem i en artikkel i Financial Times om oljebransjens gryende rekrutteringsproblem.

Etter at oljeprisen stupte for to år siden, har ikke rekruttering egentlig vært bransjen største bekymring, men dersom prisene skulle stabilisere seg, eller til og med øke, vil det raskt bli et økende behov, skriver avisen og peker på erfaringene fra forrige oljekrise på 80-tallet. Den gangen var det mange som måtte gå, og dermed satt bransjen igjen med et skrikende behov etter folk. Og de man fikk tak i hadde ikke riktig utdannelse.

Ifølge avisen har ExxonMobil fortsatt å rekruttere unge gjennom hele den pågående oljekrisen i frykt for at situasjonen på 80-tallet skal gjenta seg. Men det kan se ut til at selskapet har vært alene i å se så langt fremover. De aller fleste har kuttet antallet ansatte kraftig, også blant de unge.

Sist uke advarte konsernsjef i BP, Bob Dudley, om utviklingen i en tale ved å vise til en McKinsey-rapport hvor det ble slått fast at mange unge i dag forventer å gjøre verden til et bedre sted gjennom arbeidet sitt.

Oljestudiene mindre populære i Norge

I Norge viser tall fra samordna opptak at mange unge har mistet troen på at oljebransjen kan gi dem en fremtid. Søkere til ingeniørfag i petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger ble halvert fra 2015 til 2016.

Powered by Labrador CMS