Arbeidsliv

For ti år siden hadde USA 35 prosent av verdens FoU-utgifter, mens Kina sto for beskjedne 12 prosent.

Kina er på god vei til å bli teknologisk selvforsynt innen 2025

USA har tidligere hatt et ubestridt teknologisk forsprang, men nå er Kina i ferd med å ta igjen supermakten.

Publisert Sist oppdatert

Kina jobber hardt med å fremme egen teknologisk utvikling. Ifølge tiårsplanen «Made in China» skal landet være elvforsynt i høyteknologiske bransjer innen 2025. Det er de på godt vei til å bli.

I 2017 stod USA for 28 prosent av verdens utgifter til forskning og utvikling (FoU), mens Kinas andel utgjorde 26 prosent.

For ti år siden hadde USA 35 prosent av verdens FoU-utgifter, mens Kina sto for beskjedne 12 prosent.

Dette betyr at Kina har hatt en gjennomsnittlig årlig vekst i FoU-utgifter på 12 prosent fra 2007 til 2017, mens veksten bare var 2 prosent for USAs del.

Kinas vekst har vært såpass stor at dersom den fortsetter som i figur 1, vil landet om få år kunne gå forbi USA som verdens største FoU-nasjon, viser en analyse fra Statistisk sentralbyrå.

Likevel samarbeider Norge og Kina fortsatt lite om forskning og innovasjon.

Lite samarbeid med Kina

Til tross for Kinas ekspansjon innenfor forskning og utvikling er det altså lite som tyder på at Norge er i ferd med å bli mer integrert i kinesisk FoU-aktivitet.

Det har ikke vært noen markant økning i antall kinesiskeide selskap i Norge som driver med FoU.

Samtidig er FoU-samarbeidet mellom norske selskaper og kinesiske og indiske aktører fortsatt beskjedent, og samarbeidet sank ytterligere i 2017.

Kinas sterke FoU-investeringer har derimot kommet til utrykk gjennom hvordan selskaper verden over oppfatter kinesiske selskaper.

EUs Handelskammer i Kina utfører en næringslivsundersøkelse hvert år. Undersøkelsens hensikt er å ta temperaturen på hvordan europeiske selskaper anser muligheter og trusler i det kinesiske markedet.

2018 var første gang over halvparten (61 prosent) av de 532 europeiske selskapene, som var med i undersøkelsen, rapporterte at de oppfattet kinesiske selskaper som like nyskapende eller mer innovative enn europeiske selskaper.

null

Mindre samarbeid med utlandet

I 2017 samarbeidet 4 prosent av 1042 norske foretak som rapporterte at de samarbeidet om FoU, med Kina og/eller India.

10 prosent av foretakene samarbeidet med USA. Tallet gikk ned i 2017 etter tidligere å ha ligget på rundt 7 prosent.

Til sammenlikning samarbeidet 33 prosent av de FoU-samarbeidende foretakene med Europa utenom Norden.

Andelen foretak som samarbeider med Kina og/eller India, har sunket siden 2011, men dette følger en trend der prosentandelen foretak som samarbeider med aktører utenfor Norge, generelt har gått ned.

Norske selskap samarbeider altså mindre med utlandet generelt, og Kina er intet unntak, selv om samarbeidet med Kina i utgangspunktet er beskjedent.

Lite nytenkende

Ikke alle er enige i at Kinas innovasjonsevne er like sterk som tallene skulle tilsi. Mange hevder nemlig at Kina mangler det nytenkende entreprenørmiljøet som skal til for å få til vellykket innovasjon.

Skeptikerne begrunner dette med at skolesystemet er basert på lesing og pugging. En annen innvending går ut på at trass store investeringer i FoU er Kina fortsatt bedre på å kopiere enn på å skape nye ting.

Noen mener det er lite respekt for immaterielle rettigheter, noe som igjen kan føre til et lite gunstig klima for innovasjon. For å demme opp for en eventuell «kopikultur» satser nå Kina sterkt på beskyttelse av patenter og opphavsrettigheter.

Powered by Labrador CMS