Arbeidsliv

Nesten halvparten av generasjon Z går så langt som å si at det å jobbe for et selskap som jobber for å gjøre verden til et bedre sted er like viktig som lønnen.

Dette må unge arbeidstakere huske

Å stå i samme jobb resten av livet er en ting som hører fortiden til.

Publisert Sist oppdatert

Millennials vil mest sannsynlig ha mange forskjellige jobber i løpet av et langt arbeidsliv. Det som teller, ifølge president for Manpower Group i Latin-Amerika, Monica Flores, er ditt ønske til å lære nye ting.

Valgene du tar tidlig i karriereløpet er ekstremt viktige og kan være med å forme en givende fremtid.

Flores peker på fire nøkkelting som unge arbeidssøkere må tenke på når de skal gjøre seg attraktive for arbeidsgivere og hvilke virksomheter som mest sannsynlig vil trekke seg de mest kvalifiserte søkerne.

Evne til å lære er nøkkelen til jobbsikkerhet

Ny teknologi vil kreve en økende grad av spesialferdigheter for både mennesker og organisasjoner.

Mange prøver nå å spå fremtidens arbeidsmarked: flere jobber, nye og ulike jobber, mindre jobber eller ingen jobber i det hele tatt.

De færreste skriver om det faktum at folk vil trenge nye ferdigheter og at de vil trenge dem rask, spesielt om de ønsker å bli ansatt for jobber som enda ikke eksisterer.

Millennials redefinerer jobbsikkerhet ved å fokusere på evnen til å lære og evnen til å tilpasse sine ferdigheter

I et arbeidsmiljø der nye ferdigheter dukker opp like fort som andre forsvinner, handler det å være en attraktiv arbeidssøker mindre om hva du kan og mer din evne til å lære.

– Millennials redefinerer jobbsikkerhet ved å fokusere på evnen til å lære og evnen til å tilpasse sine ferdigheter, skriver Monica Flores, president for Manpower Group i Latin-Amerika.

93 prosent av unge mennesker ønsker kontinuerlig kompetanseutvikling og fire av fem sier at muligheten til å lære en ny ferdighet er en toppfaktor når de vurderer en ny jobb, ifølge World Economic Forum.

– Det er viktig å skape en læringskultur. Det som fungerer for millennials, fungerer også for resten av arbeidsstokken, skriver Flores.

En likestilt fremtid

Det er forventet en stor vekst i sektorer der visse grupper mennesker er underrepresenterte. Dette gjelder i stor grad kvinner, som egentlig står for halvparten av arbeidskraften.

Arkitektur, ingeniører, IT og matematikk er alle sektorer som man forventer stor vekst de kommende årene. Disse sektorene er også dominert av menn.

– Denne retningen ser bare ut til å fortsette, skriver Flores.

I dag er bare 18 prosent av nyutdannede innen datavitenskap kvinner, sammenliknet med 37 prosent på 1980-tallet.

– Vi må gjøre mer for å bryte barrierene for at jenter og kvinner skal studere- og jobbe innen sektorer som vokser dersom vi skal oppnå kjønnsbalanse på arbeidsplassene, skriver Flores.

Kreativitet, HR, emosjonell intelligens og evne til å forhandle er også områder som vil ha behov for menneskers potensiale og som vil gjøre det mulig å skape bedre roboter, uten å bli erstattet av dem.

Organisasjoner må investere mer i opplæring og utvikling for å håndtere dagens mangel på kompetanse og for å forutsi morgendagens krav.

Disse sektorene vil digitalisering ha en størst innvirkning på:

 

Kilde: World Economic Forum.

Høyere utdanning eller arbeidspraksis?

Utdanning er viktig. Men en mastergrad betyr nødvendigvis ikke at en er klar for arbeidslivet.

– Det er viktig å få praktisk arbeidserfaring tidlig. Studenter som har kontrakt med fire eller flere arbeidsgivere i løpet av studietiden har større sannsynlighet for å bli ansatt i en alder av 19 til 24 år og fem ganger så stor sjanse for å ikke ende opp som arbeidsledig, skriver Flores.

Mange organisasjoner fortsetter å fokusere for mye på akademiske kvalifikasjoner og ferdigheter, som om hva disse førstegangs arbeidssøkerne har lært gjennom studiene faktisk vil forberede dem for dagens arbeidsmarked.

– Selv om evnen til å lære styrker ens akademiske prestenasjoner og selv om en person er nyutdannet, betyr ikke det nødvendigvis at de er klar for en jobb der de kontinuerlig må lære seg nye ferdigheter, skriver Flores.

Hun oppfordrer unge til finne sin læremetode, om det er høyskole, universitet, fagskole eller arbeidspraksis, har ikke så mye å si, så lenge man er nysgjerrig.

– Snakk med forskjellige mennesker, utvid nettverket, beveg deg utenfor komfortsonen og grip tak i nye muligheter, skriver Flores.

Må ta samfunnsansvar

– Selvfølgelig spiller penger en viktig rolle. Følelsen unge arbeidstakere får når de mottak sin første lønnslipp må ikke undervurderes. Men det er også viktig å like det man gjøre, understreker Flores.

Millennials vil vite at det de jobber med utgjør en forskjell i verden.

8 av 10 millennials i Mexico, India og Brasil sier at det å jobbe for en arbeidsgiver som har samfunnsansvar som en del av deres kjerneverdier er viktig.

Arbeidsgivere bør være tydelige på sitt samfunnsansvar og ansvaret de har overfor lokalsamfunnet

Les også: Samfunnsbevisste bedrifter betaler mindre for de beste

Nesten halvparten av generasjon Z går så langt som å si at det å jobbe for et selskap som jobber for å gjøre verden til et bedre sted er like viktig som lønnen.

Ansatte som jobber for en organisasjon som tar samfunnsansvar og som skaper en relevant innvirkning for de lokalsamfunnene hvor de operer har tre ganger så stor sannsynlighet for å bli engasjert sammenliknet med de organisasjonene som ikke gjør det.

– Arbeidsgivere bør være tydelige på sitt samfunnsansvar og ansvaret de har overfor lokalsamfunnet, skriver Flores.

Powered by Labrador CMS