Arbeidsliv

Trenger man flere sykepleiere eller handler det om å bruke ressursene bedre?

– Kompetente unge kommer ikke gjennom nåløyet

Norge skriker etter flere sykepleiere. Samtidig har opptakskravene for å komme inn på sykepleierstudiet økt så kraftig at flere flinke unge ikke kom seg gjennom det trange nåløyet i høst.

Publisert Sist oppdatert

Under Arendalsuka la Sykepleierforbundet torsdag frem en fersk rapport fra NOVA der det blant annet kommer frem at pårørende og pasienter er mints fornøyde med hjemmehjelptjenesten. Ironisk nok er det hjemmehjelp alle partiene er enige om å satse mer på i fremtiden.

– Sykehusene har flere sykepleiere å spille på, i hjemmehjelpen må en person komme hjem til dem som trenger hjelp, sa Elisabeth Ugreninov, forsker ved NOVA.

Hun understreket også at vi i dag mangler 4.000 sykepleiere i Norge. Et tall som bare vil øke med årene.

– Eldrebølgen har så vidt startet. Eldreomsorgen har noen store utfordringer, understreker Ugreninov.

Flere studieplasser

Nestleder i KrF, Olaug Bollestad, mener det er viktig å øke antall studieplasser for sykepleierutdanning og slutte å snakke om «bare hender».

– Dette handler om folk som har tatt en utdanning for å kunne det de driver med. Disse må vi ivareta. Samtidig må vi tenke videreutdanning, sier Bollestad.

KrF-politikeren mener Norge må få på plass en bemanningsnorm etter pleietyngde og flere folk med sykepleierutdanning.

– Pasientene lider av at vi ikke har nok kompetanse der ute. Ved årets studieopptak sto det mange kompetente unge som ikke kom inn fordi nåløyet har blitt så trangt. Her må vi politikere gjøre en jobb, sier hun.

Hele stillinger og mer penger til sektoren er også tiltak Bollestad mener man bør få på plass.

– Det er så få folk på jobb i sykepleien at de som er på jobb blir utslitt. Stillingene er så små at kompetanseløft blir vanskelig. Vi må sammen med kunnskapsdepartementet få flere plasser på sykepleierutdanningen, sier hun.

Dårlig oppfølging

Innen psykisk helse opplever 20 prosent av brukerne manglende oppfølging. Mangel på ivaretakelse av psykisk psyke kan for eksempel føre til betydelige vekttap.

– Årsaken til dette er for dårlig faglig oppfølging. Man må få bedre kompetanse på dette området, sier Ugreninov.

En klar utfordring for helse-Norge er at hjemmesykepleien kommer dårlig ut. Det er lite tilfredshet med tjenestene og oppfølging etter uheldige hendelser.

– Hjemmesykepleiere har begrenset tid hos brukeren. De kan ikke fange opp alt, sier Ugreninov.

Sterkere fagmiljø

Arbeiderpartiet ønsker ikke å øremerke midler for å få flere sykepleiere til eldreomsorgen, men vil gi 3 milliarder kroner mer til kommunene og fylkeskommunene.

– For nyutdannede sykepleiere er det mest attraktivt å søke seg til sykehusene. Vi har ikke sterke nok fagmiljøer i hjemmesykepleien. Fagmiljø gjør en tryggere i vanskeligere situasjoner. Vår oppgave er å sørge for at det blir sterkere fagmiljøer og at det blir attraktive arbeidsplasser, sier nestleder i Ap, Hadia Tajik.

Partiet vil ha på plass en kompetansereform for arbeidslivet og en avtale sammen med partene i arbeidslivet. Den skal handle om hvordan man kan være i jobb og samtidig tilegne seg ny kunnskap.

– Vi vil rulle ut dette i Hordaland og Rogaland i 2018, med mål om å nå ut til hele Norge, sier nestlederen.

Ap vil også gjøre det vanskeligere å ansette folk i midlertidige stillinger og gi ansatte større medbestemmelse i spørsmål om arbeidstid.

Oppfølgingsteam

Statssekretær Lisbeth Normann (H) peker på at gode fagmiljøer, og kompetente ledere er nøkkeltiltak for å skape en god eldreomsorg.

– I tillegg må man måle resultater fra pasientbehandling, ikke bare se på prosessen, sier hun.

Hun peker på at Norge har den beste bemanningen sammenlignet med resten av OECD-landene.

– Vi må derimot bruke hodene vi har til disposisjon på en lurere måte, sier Normann.

I en undersøkelse svarer tredjeårsstudenter at de ikke vil jobbe i eldreomsorgen på grunn av for mye ansvar. Høyre ønsker å gjøre det mer attraktivt for student å jobbe i kommunene ved få i gang oppfølgingsteam der lederen alltid er en sykepleier.

– Vi må bruke folk på en god måte. Noen steder trenger man selvsagt flere sykepleiere. Men det er viktig å sette bjella på katten. Noen steder gjør helsearbeidere og sykepleiere de samme oppgavene uavhengig av kompetanse. Vi må bruke ressursene annerledes og bedre, sier hun.

Mer smertefri overgang

I Norge har sykehusene mye av definisjonsmakten over hvor syke pasienter er. Kommunene har lite de skulle sagt når sykehusene sender ansvaret for syke pasienter over på dem.

– Vi trenger å få en mer smertefri overgang fra sykehus til sykehjem, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS.

Hun er enig med Høyre om at man må bruke sykepleierkompetansen riktig og stiller samtidig spørsmålstegn ved hvordan tjenestene er organisert siden vi føler vi har stor mangel på sykepleiere men flest sykepleiere per pasient i OECD.

– Riktig bemanning er viktig, men det kan like godt være snakk om andre yrkesgrupper innenfor helse som sykepleiere for å skape gode tjenester. Sykepleiere er den gruppen vi sliter med å rekruttere. Det må utdannes flere sykepleiere for å nå ambisjonene våre, sier hun.

Helgesen peker også på deltidsstillinger som en del av problematikken.

– Flere stillinger gir større stabilitet og bidrar til en bedre eldreomsorg. Det er ikke bare å knipse med fingrene får å få alt dette til. Når man skaper forventinger, koster det. Når man lover noe, må man betale, sier hun.

Powered by Labrador CMS