JOBB & KARRIERE
Sykemeldt i 8 måneder – usikker på retur til jobben

Problemstilling: Jeg heter Camilla, og har vært sykemeldt i åtte måneder. Bakgrunnen for sykemeldingen var en langvarig og kjip konflikt med noen kollegaer som gradvis tømte meg for energi og motivasjon. Arbeidsmiljøet føltes giftig, og jeg begynte å kjenne på ubehag hver gang jeg skulle på jobb. Etter en lang periode med stress, søvnproblemer og en følelse av konstant utmattelse, ble jeg sykemeldt.
Nå har jeg det bedre, men jeg kjenner at tanken på å gå tilbake til jobben vekker uro. Jeg er ikke lenger syk på samme måte, men jeg føler meg fremdeles utmatta av tanken på de samme oppgavene og de samme menneskene. Jeg har rett og slett mistet motivasjonen for å gå dit.
Jeg vet at jeg ikke kan være sykemeldt for alltid, men jeg er usikker på hva jeg skal gjøre videre. Hvis jeg kommer tilbake, frykter jeg at konfliktene enten vil starte på nytt eller at jeg vil havne i en situasjon hvor jeg føler meg ubetydelig og umotivert. Samtidig er jeg bekymret for hva et eventuelt jobbskifte vil innebære – både økonomisk og profesjonelt.
Jeg trenger råd om:
- Hvordan jeg kan finne ut om det er realistisk for meg å gå tilbake til denne jobben
- Hva jeg kan gjøre for å håndtere relasjonene på arbeidsplassen dersom jeg kommer tilbake
- Hvordan jeg kan finne ut hva jeg egentlig ønsker videre i karrieren
- Om det finnes muligheter for å få endrede arbeidsoppgaver eller en intern overgang i bedriften
- Hvordan jeg kan motivere meg selv hvis jeg må tilbake, men fortsatt føler at jobben ikke gir meg noe
Jeg ønsker å finne en vei videre – enten i nåværende jobb eller i en annen rolle – men akkurat nå føler jeg meg usikker og fastlåst. Hva er de beste stegene jeg kan ta videre?
Hvis jeg kommer tilbake, frykter jeg at konfliktene enten vil starte på nytt eller at jeg vil havne i en situasjon hvor jeg føler meg ubetydelig og umotivert
AS3 svarer:
Først og fremst vil jeg anerkjenne at du er i en krevende situasjon, men også at du viser en viktig bevissthet rundt hva du trenger – nemlig en vei videre som føles riktig og bærekraftig for deg. Det er en styrke å være åpen om usikkerheten du kjenner på, for det betyr at du er klar for å utforske muligheter og ta grep.
Realistisk tilbakevending og muligheter i nåværende jobb
For å finne ut om det er realistisk å returnere til jobben, kan det være lurt å gjennomføre en kartlegging av hvilke faktorer som må være på plass for at du skal trives og mestre hverdagen der. En samtale med arbeidsgiver eller HR kan gi deg en bedre forståelse av om det finnes muligheter for tilrettelegging, endrede oppgaver eller kanskje en intern overgang til en annen avdeling. Om det ikke finnes gode løsninger internt, kan det være et signal om at du bør vurdere alternative muligheter eksternt.
Håndtering av relasjoner på arbeidsplassen
Dersom du vurderer å gå tilbake, kan det være nyttig å forberede deg på hvordan du vil håndtere relasjonene på arbeidsplassen. Å ha en tydelig strategi for kommunikasjon og grenser kan gjøre det lettere å unngå tidligere konflikter. Dersom relasjonene fortsatt føles utfordrende, kan det være verdt å utforske om det er mulig å få støtte fra en ekstern rådgiver eller en tillitsvalgt.
Dersom du vurderer å gå tilbake, kan det være nyttig å forberede deg på hvordan du vil håndtere relasjonene på arbeidsplassen
Hva om du må tilbake, men fortsatt føler lite motivasjon?
Dersom det viser seg at du må tilbake til jobben en periode, kan en gradvis opptrapping være en god løsning for å unngå overbelastning. Det kan også hjelpe for deg å identifisere små justeringer som kan gjøre hverdagen mer håndterbar:
- Hvordan kan du skape mer mening i oppgavene du gjør?
- Finnes det muligheter for kompetanseutvikling eller nye oppgaver internt?
- Hva kan du gjøre i hverdagen for å ivareta egen energi og trivsel?
Det er lett å bruke energi på ting man ikke kan kontrollere. En god strategi er å rette fokus mot det du faktisk kan gjøre noe med:
- Hvordan kan du tilpasse din egen tilnærming for å gjøre samarbeidet på nåværende arbeidsplass enklere?
- Finn løsninger som fungerer for deg, uten å måtte endre andre.
- Vurder hvilke situasjoner det er best å trekke seg ut av, og når det er verdt å stå i en diskusjon.
Med andre ord: Fokuser på det du kan påvirke.
Karriereavklaring og veien videre
Om du kjenner at motivasjonen for nåværende jobb ikke lenger er til stede, kan det være et godt tidspunkt å reflektere over hva du egentlig ønsker deg videre. Hva motiverer deg? Hvilke oppgaver gir deg energi? Ønsker du å bruke din erfaring i en annen type rolle? Det kan være nyttig med en systematisk gjennomgang av dine interesser, verdier og kompetanse, slik at du kan få en tydeligere retning.
Uansett hvilken vei du velger, er det viktig å ha en plan for hvordan du kan bygge opp motivasjonen igjen.
Om du velger å bytte jobb, kan det være lurt å utforske muligheter mens du fortsatt er i en trygg økonomisk situasjon. Husk at små, konkrete steg ofte gir en bedre følelse av fremgang enn å forsøke å finne den «perfekte løsningen» med én gang.
Oppsummert:
- Kartlegg muligheter i nåværende jobb sammen med nærmeste leder/HR, inkludert tilrettelegging og eventuelle interne overganger
- Lag en strategi for hvordan du vil håndtere relasjoner på arbeidsplassen hvis du vender tilbake
- Utforsk hva du ønsker videre i karrieren gjennom refleksjon og eventuelt veiledning
- Sikre en gradvis overgang, enten tilbake i jobb eller til en ny mulighet
- Sørg for en tydelig plan B dersom ting ikke går som forventet
Det viktigste er at du velger en vei som føles riktig for deg og som gir deg en bærekraftig arbeidshverdag på sikt.
Jenny Marie Lindstøl er jobbcoach/karriererådgiver i AS3.