Ledelse

– Min oppvåkning var å kollapse. Frem til det tidspunktet levde jeg i en ubevisst tåke. Livet begynte da å handle om å blomstre i stedet for kun å overleve, sier Arianna Huffington.

– Folk må innse at de trenger pauser før det går galt

Grunnlegger av The Huffington Post, Arianna Huffington skjønte først at hun var utbrent etter at hun kollapset over pulten og våknet med et blodig ansikt og brukket kinnben. Nå vil hun hjelpe andre med å forebygge den nye folkesykdommen.

Publisert Sist oppdatert

Den gresk-amerikanske forfatteren og politiske kommentatoren Arianna Huffington fortalte i samtale med Salesforce-sjef Marc Benioff om da hun selv møtte veggen og hvordan hun i dag hjelper andre som sliter med stress og utbrenthet gjennom bedriften Thrive Global.

De to lederne møttes til samtale om utbrenthet under en av verdens største IT-konferanser, Dreamforce i San Francisco i november.

– Folk må innse at de trenger å ta pauser før det går riktig galt, fortalte Huffington, samtidig som hun forklarte hvordan hun selv innså at hun hadde tatt seg vann over hodet.

To år etter at hun startet det politiske nettstedet The Huffington Post, i 2007, våknet Arianna over pulten sin, blodig i ansikt med brukket kinnben. På dette tidspunktet hadde hun en svært krevende jobb, var nylig skilt og hadde to tenåringsdøtre.

– Det var det beste som kunne skjedd meg, utbryter hun.

Mer fra Dreamforce:

Fra overlevelse til å blomstre

Huffington beskriver seg selv som et datadrevet menneske. Da hun kollapset som følge av utbrenthet og stress, ønsket hun å forstå hva som faktisk hadde skjedd med henne.

Da hun begynte å utforske skjønte hun etter samtale med legen, at hun hadde blitt offer for en epidemi som rammer millioner av mennesker verden over: utbrenthet.

– Min oppvåkning var å kollapse. Frem til det tidspunktet levde jeg i en ubevisst tåke. Livet begynte da å handle om å blomstre i stedet for kun å overleve, sier hun.

I april i år anerkjente for første gang Verdens Helseorganisasjon at utbrenthet var en faktisk sykdom. De har også kommet med en liste med flere symptomer som man burde være obs på.

Huffingtons første og viktigste råd mot utbrenthet er likevel å innse at noe er galt før du faktisk kollapser.

– Et av symptomene er at man føler negativitet knyttet til jobben og at man ikke lenger føler seg engasjert i det man driver med.

En kollektiv villfarelse

I 2016 sluttet Huffington i nettavisen for å jobbe fulltid med Thrive som har som mål å hjelpe folk som sliter med utbrenthet med å endre atferd.

– I gamle dager døde folk på grunn av smittsomme sjukdommer, i dag er det atferden vår som dreper oss. 90 prosent av helseproblemer skyldes livsstil, atferd og stress.

Hun tror ikke all verdens penger vil gjøre noen forskjell på problemet. Det hun imidlertid tror vil fungere, er om vi endrer den kollektive villfarelsen som sier at for å lykkes må man bli utbrent.

Huffington forklarer at når folk endrer tankegangen, vil de innse at suksess, prestasjon og trivsel ikke utelukker hverandre.

– Suksess og prestasjon burde være basert på et trivselsgrunnlag. Det er min drøm at alle skal innse dette.

Marker slutten på dagen

Huffingtons har flere såkalte «mikrosteg» folk kan ta for å forebygge stress og utbrenthet i jobbhverdagen.

Hennes favoritt er å tydelig markere enden på arbeidsdagen.

– Sannheten er at for mange tar aldri arbeidsdagen slutt. De fleste av oss tar med oss jobben hjem, og vi er alle tilgjengelige på telefonen døgnet rundt. Hvis arbeidsdagen din har en naturlig slutt, vil jeg anbefale deg å slutte, fordi jobben din er ikke interessant nok, sier hun.

For de som tar jobben med seg overalt, anbefaler hun likevel å erklære overfor deg selv at selve arbeidsdagen er slutt.

Dette gjør du ved å sette telefonen din til lading i et annet rom enn hvor du befinner deg og ikke ta den frem før neste morgen.

– Telefonen representerer alle problemer, alle prosjekter du jobber med og alt som gjør oss engasjerte. Vi trenger å koble oss fra den for å få energi.

Ved å gjøre dette lover hun at man vil føle seg fullstendig tilstede i hverdagen hver eneste morgen.

– Når man er stresset og utbrent blir man distrahert. Du viser ikke like mye empati, du er ikke like god til å løse problemer og du opplever ikke like mye glede som før, sier hun.

Ikke tillit til seg selv

Mange ledere frykter kanskje at det å sette av tid til å koble fra, vil hindre at man oppnår suksess – både personlig og for selskapet man leder.

Huffington tror derimot at ledere vil gjøre det bedre i jobben sin dersom de setter av tid til å lære seg selv å kjenne.

Det har aldri vært letter å flykte fra seg selv enn det er i dag, med underholdningsmuligheter som strømmes på enhver skjerm.

– Det er både en tragedie og en utrolig styrke. Teknologi muliggjør fantastiske ting, men det gjør også at vi i større grad unnslipper våre egne tanker og følelser.

Dersom man ikke er i «kontakt med seg selv» som person, tror Huffington mange ledere kan miste tilliten til sin egen identitet.

– Det som veldig ofte stopper ledere fra å ta avgjørelser som er best for dem selv og bedriften, er mangel på tro på egen identitet. Hvis hele identiteten din går ut på at du er leder i et selskap, vil du ikke dele kontrollen og ansvaret med noen andre.

Selv kjenner hun altfor mange mennesker som hater jobben sin, men som aldri kommer til å si opp fordi ikke vil gi opp tittelen sin og med det deres identitet.

– Det kommer aldri til å stå på gravsteinen din at du var en fantastisk sjef eller at hun eller han økte omsetningen til selskapet.

Et minutt stillhet

Tidligere trodde Huffington at veien til suksess hadde å gjøre med å være veldig effektiv og produktiv. No har hun derimot skjønt at en ingrediens manglet. Trivsel.

I snitt tar det 60 til 90 sekunder å komme seg ut av en stressende sinnstilstand. Huffington understreker at det er umulig å unngå stress og at ingen kan bygge seg et liv uten stressende momenter.

– Stress er ikke et problem i seg selv. Problemet er når man ikke makter å slutte å føle seg stresset.

Hennes råd er å identifisere det som bringer deg glede i livet, som musikk, bilder og ordtak. Lytt, les og se på det som gjør deg lykkelig i et minutt hver gang du føler deg stresset.

– Når jeg er stresset ser jeg på bilder av døtrene mine når de var unge og uproblematiske, leser sitater som «lev livet som om det er til din fordel» og lytter til «You need to calm down» med Taylor Swift, sier hun.

Andre råd om hva du kan gjøre i pausen på et minutt er å tenke på tre ting du er takknemlig for, ta dype åndedrag eller reise deg og strekke ut.

– Hver gang jeg føler meg stresset stopper jeg opp og trekker pusten dypt inn og ut noen ganger. Det har alt å si og forandrer hvordan jeg føler meg i det øyeblikket. Det samme gjelder når du ikke får sove.

Å puste med fokus på hvert åndedrag i 60 sekunder før man griper telefonen om morgenen er et av Huffingtons «mikrogrep» i å unngå stress.

Dette skal være en kontrast til de rådene som går ut på å begynne å trene intensivt, siden de fleste gir opp slike drastiske endringer etter kun to uker.

Skape en søvnrutine

Det å endre folks atferd, selv om det er til deres beste, er ikke alltid like enkelt. Spesielt ikke i en hverdag hvor de fleste av oss er helt avhengig av teknologi.

Huffington viser til en studie som ble gjennomført ved Harvard University hvor forskerne spurte folk om de enten ville ha 15 minutt for seg selv uten teknologi eller få elektrisk støt.

67 prosent av mennene ville heller ha elektrisk støt enn tid uten teknologi. 25 prosent av kvinnene svarte det samme.

– Det betyr at vi har en lang vei å gå i å overbevise folk om at det å være alene med deg selv er en styrke i seg selv og en måte å lade signe egne batterier på.

En av de første, og kanskje enkleste stegene å ta, for å være med til stede på jobb, er å skape seg en søvnrutine.

– De fleste av oss sjekker telefonen helt frem til de slukker lyset for å legge seg. Hjernen har derimot da ikke skjønt at det er tid for å sove, forklarer Huffington og gir en enkel oppskrift til en god søvnrutine:

Ta deg en varm dusj eller et varmt bad for å roe ned hjernen. Rett før du skal legge deg anbefaler hun å lese noe som ikke arbeidsrelatert, men fiksjon, historie eller filosofi.

– Rett før du legger deg burde du tenke over hva du er takknemlig over. Det kan være en god samtale, noe du har sett eller favorittdrikken din. På denne måten avslutter du dagen på en positiv måte.

Powered by Labrador CMS