Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i Stortingssalen etter det ble kjent at Nord universitet underkjente hennes masteroppgave.

Magne Lerø: Støre ut av Kjerkol-kattepinen

Jonas Gahr Støre måtte bære Ingvild Kjerkol ut av statsrådskontoret. 

Publisert Sist oppdatert

LEDER. Jonas Gahr Støre gjorde det klart at han hadde tillit til Ingvild Kjerkol som statsråd da de ble kjent at deler av masteroppgaven hennes sannsynligvis var plagiert. Støre understreket at Kjerkol måtte behandles på lik linje med andre studenter. Det er hun blitt. Oppgaven er underkjent på grunn av plagiat- og det er skjedd med forsett, mener Nord Universitet i dag.

Støre har bestemt seg for at hun ikke kan fortsette som helseminister. Ingvild Kjerkol gir inntrykk av at det er Støres, ikke hennes avgjørelse

Sandra Borch bestemte seg for å trekke seg som statsråd før hun hadde snakket med Støre. Kjerkol er langt fra på samme linje. 

Kjerkol er en kriger som ikke gir seg om hun taper et slag. Hun er leder for partiets største fylkeslag og er en av de mest profilerte statsrådene.

Det hjelper ikke. Støre har bestemt seg for at hun ikke kan fortsette som helseminister. Ingvild Kjerkol gir inntrykk av at det er Støres, ikke hennes avgjørelse. 

Dette er et hardt slag for trønderne. Først var det Trond Giske som ble presset til å gå av som nestleder. Så måtte Eva Kristin Hansen trekke seg som stortingspresident fordi det ble hevdet at hun hadde brutt reglene for pendlerbolig. Økokrim var på saken. Men konklusjonen ble at Hansen ikke hadde brutt noen regler. I dag har trøndernes fremste tillitsvalgte fått sparken. 

Anniken Huitfeldt var misfornøyd med at Støre ombestemte seg og ga henne sparken som utenriksminister. Hun godtok det. Det gjorde også Anette Trettebergstuen. Det gjør for så vidt også Kjerkol. Men hun tar knapt selvkritikk. 

Det er ikke gitt at Kjerkol framover blir en aktiv støttespiller for Støre. Som leder for et  fylkesparti som har 20 prosent av medlemmene i Ap, har hun er posisjon hun kan utnytte til å få en betydelig innflytelse i Ap.

Det blir spennende å se hvordan Kjerkol vil forholde seg til Trond Giske som ser ut til å ønske å komme tilbake til Stortinget. Finner de sammen, kan det få stor betydning utviklingen i Ap.

Kjerkol understreker at de ikke har vært klar over at de har plagiert. Hun peker på at oppgaven ble godkjent med en god karakter for tre år siden. Hun legger seg ikke flat og skammer seg ikke over å ha fusket.

Tårene hun felte på pressekonferansen var ikke over seg selv, men over avgjørelsen Støre har fattet. 

Grensen for å avsette statsråder med solid støtte i sitt fylkesparti er egentlig passert. Støre styrker seg ikke, han svekker seg som partileder hver gang han sender en erfaren politiker med bred støtte ut av regjeringen.

KrF, Frp og MDG, studenter og en rekke representanter innen akademia har bedt Kjerkol trekke seg fordi de ikke har tillit til henne. Det er ikke det som har vært avgjørende for Støre.

Støre har lagt verk på det han mener regjeringen og partiet er tjent med. Det handler om politikk. 

«Alle» mente i sin tid at Erna Solberg måtte trekke seg da det ble kjent at hun hadde vært inhabil i flere år på grunn av aksjeinvesteringene hennes mann hadde foretatt uten at hun visste om det. Nå mener nesten «alle» utenom trøndere som stemmer Ap, at det er riktig at Kjerkol får spaken.




Powered by Labrador CMS