Onboarding

Det er mange nye medarbeidere rundt om i disse dager. Ikke alle blir like godt mottatt.

Slik gjør du din nye medarbeider demotivert på 1-2-3

Mange starter i ny jobb etter ferien. Hvordan blir de tatt imot? Her er sju ting som garantert dreper motivasjonen til nye medarbeidere.

Publisert Sist oppdatert

SYNSPUNKT: Målfrid Jordet Ågotnes er utdannet innen kommunikasjon og relasjonsledelse og jobber som rådgiver i det digitale designbyrået Behalf.

I 2017 ble bare tre av ti norske arbeidstakere møtt av introduksjonsprogrammer, ifølge tall GELx-rappporten. Hva resten blir møtt av, varierer kraftig.

Har du personalansvar og følger denne lista, kan jeg nesten garantere deg at det går dårlig.

1. La oppstarten komme brått på

Kom tilbake fra ferien samme dag som din nye kollega starter. Bli litt forsinket første dagen, slik at den nye må vente på deg. Kommuniser tydelig at denne oppstarten kom litt brått på etter ferien. La det mangle vesentlige ting som pc, mobiltelefon, tilganger og nøkkelkort, eventuelt også ledig pult.

2. Vent med å gi arbeidsoppgaver

Pass på at den nye får en så rolig start som mulig. Unngå å gi konkrete arbeidsoppgaver og stille tydelige krav de første ukene. Be heller den nye kollegaen lese seg opp på intranett og årsrapporten fra i fjor og spørre hvis det er noe.

3. Ha det travelt

Sørg for at din egen kalender er fullbooket slik at du er minst mulig tilgjengelig. Spør gjerne hvordan det går mens du løper mellom to møter, uten å ha tid til å lytte til svaret. Send en e-post rundt midnatt for å beklage at du er travel og lov at det blir bedre senere.

Be heller den nye kollegaen lese seg opp på intranett og årsrapporten fra i fjor og spørre hvis det er noe

4. Gjør alt selv

Unngå å bruke andre medarbeideres dyrebare tid på onboarding av den nye kollegaen. Gjør mest mulig av introduksjonen selv (når du en dag får tid). Forsøk å være både personalleder, faglig mentor og inkluderende kompis på én gang. Vent i det lengste med å introdusere den nye kollegaen for andre.

5. Glem å invitere til møter

Ikke stress med å sende den nye kollegaen innkalling til teammøter, allmøter eller andre felles aktiviteter. Er det et viktig møte den nye skulle ha deltatt på, hent gjerne vedkommende fem minutter ut i møtet når alle andre er på plass.

6. Pøs på med e-læringsvideoer

Har bedriften e-læringsvideoer av varierende relevans og kvalitet? La den nye sitte helt alene og se på så mange som mulig – uten å ha noen å diskutere innholdet med

7. Husk minst mulig fra rekrutteringsprosessen

Spør gjerne flere ganger om ting dere snakket om på jobbintervjuene og glem mesteparten av det du selv lovet. Vær generelt uklar på hva den nye skal drive med og egentlig kan brukes til. La det skinne gjennom at det nok vil ta lang tid å få den nye inn på riktige prosjekter fordi alle er så travle.

Powered by Labrador CMS