Samfunn

Bildet visert det kartlagte området på sokkelen.

Dobler ressursanslaget for Barentshavet

De uoppdagede olje- og gassressursene i Barentshavet er dobbelt så store som tidligere antatt, viser Oljedirektoratets nye beregninger.

Publisert Sist oppdatert

Andelen uoppdagede ressurser i Barentshavet er oppjustert fra 50 til nesten 65 prosent av de totale uoppdagede ressursene på norsk sokkel, etter Oljedirektoratets ferske kartlegging av den østlige delen av Barentshavet nord.

Ressursene i det nye området er anslått til 1,4 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter. Det er like stort som 14 Johan Castberg-felt, og mer enn fem ganger Snøhvit-feltet.

– Tallet er naturligvis usikkert. Det kan vise seg å være lavere eller det kan være mye høyere, sier oljedirektør Bente Nyland i en pressemelding tirsdag formiddag.

Hun opplyser at rundt 60 prosent av ressursene trolig er væske, og resten gass.

Dobbelt så stort ressurspotensial per km²

Det kartlagte området er på omtrent 170.000 kvadratkilometer - 10.000 kvadratkilometer større enn den norske delen av Nordsjøen. En stor del av dette ligger i det omstridte området, og mesteparten av den nye informasjonen er samlet inn etter at delelinjeavtalen med Russland trådte i kraft sommeren 2011, opplyser direktoratet.

Det nylig kartlagte området i Barnetshavet nord. Foto Oljedirektoratet/Skjermdump

Oljedirektoratet har siden 2012, på oppdrag fra Stortinget, arbeidet med å kartlegge det norske havområdet i den østlige delen av Barentshavet nord.

Området er imidlertid ikke åpnet for petroleumsvirksomhet.

De forventede totale ressursene er omtrent like store i den kartlagte delen av Barentshavet nord som i Barentshavet sør, men den nordlige delen er bare halvparten så stor som den sørlige, skriver direktoratet i pressemeldingen.

– Det vil si at det kartlagte arealet i nord har omtrent dobbelt så stort ressurspotensial per kvadratkilometer som Barentshavet sør, sier Nyland.

Powered by Labrador CMS